Analize

Najviša penzija pet puta veća od najniže

Najviša penzija pet puta veća od najniže
Foto: Velibor Tripić | Najviša penzija pet puta veća od najniže

BANJALUKA - Prema podacima Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja (PIO) RS, najviša isplaćena penzija u martu ove godine u RS je pet puta veća od najniže penzije koju neko dobije za 40 i više godina penzijskog staža, a predstavnici penzionera smatraju da je ovakva razlika enormna i neprihvatljiva.

"Iznos najviše penzije u Republici Srpskoj sada je (za mart 2019) 1.974,24 KM. Najviša penzija je shodno zakonu limitirana godišnjim ličnim koeficijentom, koji može iznositi najviše četiri. Najniža penzija za 40 i više godina penzijskog staža iznosi 383,87 KM", istakli su u Fondu PIO.

Kako navode, najniža penzija za 30 do 40 godina penzijskog staža iznosi 307,09 KM, dok je najniža penzija za 20 do 30 godina staža 268,68 maraka.

"Najniža penzija za 15 do 20 godina staža je 230,31 KM, a za penzijski staž do 15 godina najniža penzija iznosi 191,91 maraka. Odredba o najnižoj penziji Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju ne odnosi se na srazmjerne penzije ostvarene primjenom međunarodnih ugovora o socijalnom osiguranju i Sporazuma o međusobnim pravima i obavezama u sprovođenju penzijskog i invalidskog osiguranja u BiH", kazali su u Fondu.

Naveli su da prosječna penzija za puni staž osiguranja iznosi 584,27 KM ili 61,195 odsto od prosječne plate u RS, dok prosječna penzija svih korisnika prava iznosi 374,45 KM i čini 41,79 odsto prosječne plate u RS.

Nikola Gojković, predsjednik Udruženja penzionera Banjaluka, istakao je da je razlika između najviše i najniže penzije isplaćene za 40 i više godina staža prevelika.

"Najniža penzija je s jedne strane zaista premala i umjetnost je za penzionere uopšte tako da prežive, kada uzmemo u obzir šta je sve penzionerima neophodno. S druge strane, ta razlika između najviše i najniže penzije je ogromna. Da je tri puta veća pa i nekako, ali više od pet puta je zaista previše", rekao je Gojković za "Nezavisne".

Naglasio je da, kada pogledamo koliko je penzionerima samo lijekova potrebno, vidimo koliko je taj najniži iznos penzije nedovoljan za njihove potrebe.

"Ja primam oko 400 maraka penzije, a radila sam čitav radni vijek. Za taj novac od penzijice kupim lijekove, brašno i platim komunalije za kuću. Ostalo je sve luksuz. Radim tolike decenije, a nemam za ono što poželim pod stare dane", rekla je jedna penzionerka iz Banjaluke.      

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije