Analize

Povjerenje u AI kompanije palo na 35 odsto

Povjerenje u AI kompanije palo na 35 odsto
Foto: Tara Winstead/Pexels | Nova studija u SAD pokazuje da je povjerenje u AI kompanije palo na 35 odsto

Prema najnovijim podacima, poverenje u kompanije, koje se bave vještačkom inteligencijom (AI), palo je na 35 odsto tokom petogodišnjeg perioda u SAD, objavila je konsultantska kompanija Edelman.

Ova američka firma za odnose s javnošću navodi da je povjerenje u AI kompanije takođe palo i na svjetskom nivou i to za osam poena - sa 61 odsto na 53 odsto, prenio je portal Hil.

Studija je otkrila i da, na osnovu pripadnosti američkoj političkoj stranci, demokrate pokazuju najviše povjerenja u AI kompanije sa 38 procenata, u poređenju sa republikancima - 24 odsto i  nezavisnima - 25 procenata, prenosi Tanjug.

Predsjedavajući Edelmana za globalnu tehnologiju Džastin Vestkot navodi da je više faktora doprinijelo padu povjerenja prema pomenutim kompanijama.

"Ključni među njima su strahovi koji se odnose na ugrožavanje privatnosti, odnosno potencijal vještačke inteligencije da obezvrijedi ljudske doprinose", rekao je on.

Dodao je da "podaci ukazuju na uočeni nedostatak transparentnosti i odgovornosti u načinu na koji AI kompanije rade i učestvuju sa društvenim uticajima".

"Prije osam godina, tehnologija je bila vodeća industrija kada je riječ o povjerenju, sa 90 odsto ispitanih u zemljama koje proučavamo, a sada joj najviše vjeruje samo polovina", napisali su istraživači.

Edelmanovim barometrom povjerenja obuhvaćeno je 32.000 ljudi u 28 zemalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije