Analize

Novi Trampov mandat mogao bi skupo koštati njemačku ekonomiju

Novi Trampov mandat mogao bi skupo koštati njemačku ekonomiju
Foto: Pixnio | Novi Trampov mandat mogao bi skupo koštati njemačku ekonomiju

​BERLIN - Novi predsjednički mandat Donalda Trampa u Americi mogao bi njemačku ekonomiju koštati milijarde evra, smatraju autori studije Instituta njemačke privrede (IW) iz Kelna.

Tramp je nagovijestio da će uvesti carine od 60 odsto i više na kineske proizvode, te fiksnu carinu od 10 odsto na svu robu uvezenu u Sjedinjene Države.

To bi moglo značiti gubitak od 120 milijardi švajcarskih franaka za njemačku privredu tokom četverogodišnjeg mandata, navode autori studije IW-a objavljene u ponedjeljak.

Ako u takvom scenariju Kina uzvrati, dodatno će povećati gubitke, procjenjuje IW. Takav trgovinski sukob oslabio bi globalnu trgovinu, a njemački izvoz i privatna ulaganja bi se smanjili.

To bi nanijelo više štete Njemačkoj i Evropskoj uniji nego SAD-u.

Ako Kina ne odgovori protivmjerama, njemački bi BDP 2028. bio 1.2 odsto niži od očekivanog bez američkih carina.

IW stručnjaci stoga savjetuju da Njemačka iskoristi vrijeme do mogućeg novog Trampovog mandata za sklapanje dodatnih ugovora sa SAD-om o čeliku i kritično važnim sirovinama

U krajnjem slučaju mogla bi pomoći i prijetnja protivmjerama. Osim toga, EU treba dodatne sporazume o slobodnoj trgovini, primjera radi s Australijom, južnoameričkim članicama Mercosura, Indonezijom i Indijom, prenosi "SeeBiz".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije