Analize

Preduzetnik iz BiH "nevidljivi" hrvatski milioner

Preduzetnik iz BiH "nevidljivi" hrvatski milioner
Foto: Pixabay/Ilustracija | Preduzetnik iz BiH "nevidljivi" hrvatski milioner

Za samo nekoliko meseci sa privatnih računa uloženo je nekoliko milijardi evra u hrvatske trezorske zapise ili “nacionalne trezore”.

Neki od investitora poznati su javnosti, poput Milenka Bašića, bh. preduzetnika sa hrvatskim pasošem, koji je sa Josipom Rimac, optužen u aferi "vjetroparka".

Tu je i Josip Baričević, vlasnik lanca apoteka i vrijedne investicije u nekretnine u zagrebačkoj Paromlinskoj ulici, piše Jutarnji list.

Prema podacima Centralnog klirinškog depozitarnog društva, četiri od 10 najvećih vlasnika državnih hartija od vrijednosti su fizička lica. Od toga njih čak troje dolazi iz Varaždina.

Među fizičkim licima, najviše trezora upisala je upravnica Branka Bralić iz Varaždina, koja je uložila čak 10 miliona evra. Još jedan biznismen, Milenko Bašić, poznat je iz afere vjetroparka u kojoj je uhapšen sa Josipom Rimac: platio je 8,5 miliona evra.

Na drugom mjestu je Bernarda Kramar iz Varaždina, koja je u trezorske zapise uložila 5,2 miliona evra, a na trećem Rudolf Kišiček iz Varaždina, sa ulaganjem od 4,1 milion evra.

Branka Bralić i Bernarda Kramar su članovi uprave Varaždinskog trgovačkog društva čiji je osnivač i prokurist Rudolf Kišiček. TP Varaždin je, inače, u decembru prošle godine prodao svoj maloprodajni lanac Kitro Nacionalnom trgovačkom lancu (NTL).

Pošto je godišnji prinos na trezorske zapise koje su upisali oko 3,7 odsto, ispada da će Branka Balić na toj investiciji zarađivati 370.000 evra godišnje, Bernarda Kramar oko 192.000 evra, a Rudolf Kišiček 152.000 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije