Analize

RS blokadom prinudno naplatila 1,5 miliona KM

RS blokadom prinudno naplatila 1,5 miliona KM
Foto: Anadolija | RS blokadom prinudno naplatila 1,5 miliona KM

BANJULUKA - Republici Srpskoj do petka je isplaćeno 1,5 miliona od 28 miliona KM, što joj pripada na osnovu presude kojom je Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH zbog nezakonite raspodjele prihoda dužna isplatiti 15 miliona KM plus zatezne kamate.

Podsjećamo da nakon što nisu postigli dogovor u Upravnom odboru UIO BiH da se sa računa FBiH Republici Srpskoj isplaćuje po tri miliona KM kako bi se namirio dug, Republika Srpska se odlučila i blokirala račune UIO.

S obzirom na to da se išlo na blokadu jedinstvenog računa UIO, pitanje je koliko će na kraju Republika Srpska naplatiti, jer će na otplatu tog duga ići i prihod od naplate indirektnih poreza koje bi svkako trebalo da dobije i Republika Srpska.

Naime, prema odluci UO UIO, prikupljeni prihodi od indirektnih poreza dijele se tako što FBiH dobija 64,26 odsto, RS 32,19 odsto, a Brčko distrikt 3,55 odsto i praktično dug će djelimično biti isplaćen i novcem koji u svakom slučaju pripada RS.

Ipak, vjeruje se da Republika Srpska neće biti oštećena na taj način, jer presuda glasi da se RS mora isplatiti 28 miliona KM, dok u Ministarstvu finansija RS kažu da cijeli slučaj vodi Pravobranilaštvo RS, na čiji zahtjev su i blokirani računi.

Zoran Tegeltija, ministar finansija Republike Srpske, rekao je ranije da predstavnici Federacije BiH u UO UIO nisu željeli da prihvate prijedlog za rješenje tog problema koji je ponudio Miro Džakula, direktor UIO.

On je pojasnio da su na posljednoj sjednici UO UIO predstavnici RS i Vjekoslav Bevanda, predsjedavajući UO UIO, bili saglasni da Federacija BiH isplaćuje mjesečno po tri miliona KM RS, ali da su protiv takvog rješenja bili predstavnici FBiH.

Sam Bevanda u petak je rekao da se o rješavanju ovog problema razgovara već dugo i da je svima bilo jasno da je moguć scenario blokade računa, ali da je ujedno i najlošiji, jer se urušava najprofitabilnija i jedna od najboljih institucija BiH.

On je podsjetio da je rukovodstvo Uprave ponudilo Upravnom odboru više rješenja, ali da predstavnici FBiH nisu željeli prihvatiti nijedno.

"Nepostojanje dogovora o presudi koja je izvršena dovelo je do blokade računa i ovaj problem nužno je što prije rješavati kako ne bismo doveli u pitanje fiskalnu stabilnost BiH", navedeno je, između ostalog, u saopštenju.

U Upravi za indirektno oporezivanje BiH u petak su rekli da blokada računa neće ugroziti rad te uprave, ali da je prema korisnicima prihoda od indirektnih poreza uplaćeno manje novca, odnosno da je izvršena raspodjela 24,4 miliona KM, iako je ukupan iznos koji je trebalo da bude raspoređen 25,4 miliona KM.

Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije UIO, rekao je da je to novac koji je prikupljen u četvrtak, a da je manje raspoređeno zbog blokade novca sa uplatnih računa javnih prihoda od indirektnih poreza od strane Nove banke u iznosu od 1,1 milion KM.

Pored ovih 1,1 milion KM, dodatno je blokirano i 478.000 KM, a riječ je novcu koji se nalazi na depozitnom računu UIO, a radi se o novcu građana BiH koji su ga uplaćivali za osiguranje carinskog duga. Od tog novca Nova banka je blokirala 226.000 KM, a NLB banka 252.000 KM.

"UIO je u više navrata UO ove institucije inicirala rješenje problema presude, ali UO to nije prihvatio", rekao je Kovačević.

Podsjećanja radi, Sud BiH donio je 7. maja 2015. godine presudu kojom je Uprava za indirektno oporezivanje obavezna da Srpskoj isplati 15 miliona KM plus zatezne kamate zbog nezakonite raspodjele prihoda od indirektnih poreza za 2009. i 2010. godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije