Analize

Rast slovenske industrijske proizvodnje

Rast slovenske industrijske proizvodnje
Foto: Pixnio | Rast slovenske industrijske proizvodnje

​LJUBLJANA - Ukupna vrijednost industrijske proizvodnje u januaru bila je 10.7 odsto viša nego u decembru te 12.2 odsto više nego u januaru prošle godine.

Ukupni prihodi od prodaje u industriji porasli su na mjesečnom nivou za 0.4 odsto, a na godišnjem za 1.4 procenata, objavila je statistička kancelarija.

U prvom mjesecu ove godine vrijednost industrijske proizvodnje najviše je porasla u prerađivačkim djelatnostima, i to za 16.3 odsto, zatim u rudarstvu s 11.0 procenata, dok je u snabdijevanju električnom energijom, gasom i parom smanjena za 5.7 odsto.

Najveći rast, 17 odsto, statističari su zabilježili u proizvodnji proizvoda za međufaznu potrošnju. Kod investicionih proizvoda vrijednost je porasla za 8.4 odsto, a kod proizvoda široke potrošnje za 6.3 procenta.

Ukupni prihodi od prodaje u industriji porasli su 0.4 odsto na mjesečnom nivou. U prerađivačkoj industriji porasla je za 0.4 odsto, a u rudarstvu za 0.2 procenta.

Na godišnjem su nivou ukupni prihodi najviše porasli u rudarstvu, za 44.6 odsto, a u prerađivačkoj industriji veći su za 1.0 odsto.

Na mjesečnom su nivou porasli prihodi od prodaje proizvoda za široku potrošnju (za 2.4 odsto), dok su pali kod proizvoda za međufaznu potrošnju i investicije (kod prvih za 1.4 odsto, kod potonji za 3.2 procenta).

Ukupna vrijednost zaliha u industrijskoj proizvodnji bila je 3.2 odsto viša nego u decembru te 1.5 odsto više nego u januaru prošle godine.

Vrijednost zaliha na godišnjem je nivou veća samo kod proizvoda za investicije (za 15.8 odsto), kod proizvoda za široku potrošnju ostala je ista, a kod proizvoda za međufaznu potrošnju manja (za 4.3 odsto), takođe su objavili, prenosi "SeeBiz".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije