Analize

Samsung povećao prednost nad Apple-om na tržištu smartfona

Samsung povećao prednost nad Apple-om na tržištu smartfona
Samsung povećao prednost nad Apple-om na tržištu smartfona

Prema Gartneru, sa ukupnom prodajom od 81.18 miliona smartfona u prvom tromjesečju, Samsung sada posjeduje 23% ukupnog svjetskog tržišta smartfona.

Tokom perioda od 3 mjeseca, Samsung-ova prodaja je porasla za u odnosu na prošlogodišnih 81.12 miliona primjeraka. U drugu ruku, Apple je doživio pad u prvom tromjesečju sa 17.9% na 14.8%, što ukazuje na godišnji pad od 14.8%, što predstavlja prvi put da je Apple objavio pad prodaje iPhone uređaja na godišnjem nivou. Ukupna prodaja iPhone uređaja u prvom tromjesečju je iznosila 51.62 miliona isporučenih primjeraka.

Na trećem, četvrtom i petom mjestu se nalaze kineski proizvođači Huawei, Oppo i Xiaomi. Oppo se na ovoj listi našao kao najveći pobjednik, ostvarivši poboljšanje prodaje od čak 145% u periodu od 3 mjeseca, što mu je omogućilo da preuzme tržišni udio od kompanije Lenovo, koja se ne nalazi više u top 5 proizvođača. Lenovo je ostvario oštar godišnji pad prodaje smartfona od 33%.

Što se tiče operativnih sistema, Android kontroliše čak 84% ukupno prodatih uređaja u prvom tromjesečju. Međutim, pored globalne dominacije Android sistema, neki Android proizvođači imaju problema da ostvare profit od svog udjela. Time je ovo područje gdje Apple dominira, uprkos svom opadanju u ovom tromjesečju.

U periodu od januara do marta je prodato 349.3 miliona uređaja, što je 3.9% više uređaja u odnosu na 336.3 miliona uređaja prodatih u istom periodu prethodne godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije