Analize

Slovenska maloprodaja u februaru pala treći mjesec zaredom

Slovenska maloprodaja u februaru pala treći mjesec zaredom
Foto: Pixnio | Slovenska maloprodaja u februaru pala treći mjesec zaredom

​LJUBLJANA - U februaru je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovo smanjen i na mjesečnom i na godišnjem nivou. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnom, a viša u godišnjem poređenju, objavio je danas Državni zavod za statistiku.

U februaru je realni prihod od prodaje u trgovini na malo pao treći mjesec zaredom, ovaj put pad je iznosio 0.9 odsto. U trgovini neprehrambenim proizvodima manja je za 0.3 procenta, dok je u trgovini motornim gorivima i prehrambenim proizvodima porasla za 2.6 odnosno 2.6 odsto. 1.5 procenata.

U poređenju s prošlom godinom realni prihodi od prodaje manji su za 5.6 odsto. U trgovini motornim gorivima smanjena je za 13.0 procenata, a u trgovini neprehrambenom robom za 0.9 odsto. U trgovini mješovitom robom, pak, porasla je za 3.9 procenata.

Statističari su iznijeli i podatke za prva dva mjeseca ove godine. Međugodišnje poređenje pokazalo je pad realnog dohotka za to vrijeme za 3.8 odsto. U trgovini motornim gorivima realni dohodak manji je za 14.8 procenata i u trgovini neprehranom za 0.3 odsto, dok je u trgovini mješovitom robom porastao za 2.7 procenata.

Realni prihodi od prodaje motornih vozila i njihovih popravaka u februaru su na mjesečnom nivou smanjeni za 5.8 odsto, a na godišnjem su porasli za 6.0 procenata. U prva dva mjeseca ove godine veća je nego u istom periodu lani, za 10.7 odsto, prenosi "SeeBiz".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije