Analize

Šta se to dešava sa američkim dolarom?

Šta se to dešava sa američkim dolarom?
Šta se to dešava sa američkim dolarom?

U govoru održanom u petak, predsjednica vijeća guvernera američkih Federalnih rezervi, Dženet Jelen, izjavila je da bi na idućem sastanku vijeća bilo prikladno donijeti odluku o novom podizanju kamatnih stopa u SAD-u.

U pravilu, kad god raste vjerovatnost podizanja kamatnih stopa - valuta jača, jer investitori preferiraju kapital držati u valutama koje nose viši prinos.

Ovog puta se dogodilo nešto neuobičajeno. Odmah nakon govora, došlo je do naglog slabljena dolara od gotovo jedan odsto u odnosu na većinu ostalih najtrgovanijih valuta na svijetu, navodi se u analizi Admiral Marketsa.

Koji su razlozi slabljenja?

Jedan od razloga ovom neuobičajenom kretanju kursa vjerojatno je investiranje po principu "kupuj na glasine, prodaj na vijesti". Naime, u posljednjih mjesec dana, dolar je u odnosu na evro i britansku funtu očajao 3 odsto te u odnosu na švajcarski franak 2 odsto, a jedan od razloga je bio očekivanje rasta kamatnih stopa.

Sada kada je centralna banka potvrdila da je vjerovatnoća podizanja velika, dio investitora odlučio je kapitalizirati dobit i prodati dolar. Pri tome mu ruše vrijednost u odnosu na ostale valute.

Još jedan potencijalni razlog je razmišljanje na način "ako je američka centralna banka spremna na brži tempo podizanja kamatnih stopa, to znači da se situacija u globalnom gospodarstvu značajno popravila".

U takvoj situaciji za očekivati je da će uskoro i ostale važne centralne banke kao što su evropska, britanska, japanska i švajcarska, takođe početi podizati kamatne stope.

S obzirom da su po mnogim modelima sve navedene valute podcijenjene u odnosu na dolar, postoji vjerovatnoća da će na samu najavu početka zatezanja monetarne politike, početi naglo jačati. Dio investitora se možda već sada priprema na takav scenarij.

Kakvo kretanje očekivati u budućnosti?

Pozitivne vijesti, kada je u pitanju američka privreda i centralna banka, više nisu nikakva novost i već su uračunate u trenutni kurs dolara. Upravo zbog očekivanja podizanja kamatnih stopa, dolar je u zadnjih nekoliko godina ojačao preko 20 odsto.

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da će na temelju samih najava završetka programa ubrizgavanja novca u finansijske sisteme i početka normalizacije monetarne politike doći do naglog jačanja evra, funte, jena i švajcarskog franka u odnosu na američki dolar. Neuobičajeno kretanje kursa dolara u petak možda je prvi znak da dolazi do promjene trenda jačanja američke valute.

(index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije