Analize

Više od milion maraka naplaćeno od boravišnih taksi

Više od milion maraka naplaćeno od boravišnih taksi
Foto: Ilustracija | Više od milion maraka naplaćeno od boravišnih taksi
Srna

BANJALUKA - Po osnovu boravišne takse lani je u Republici Srpskoj naplaćeno 1.049.05350 KM, što je za 63.338 KM ili šest odsto više nego u 2015. godini, kada je iznosilo 985.714 55 KM, podaci su Ministarstva finansija.

Od ukupnog iznosa uplaćenih sredstava, opštinama i gradovima u kojima je osnovana turistička organizacija, kao i samim turističkim organizacijama opština/gradova doznačeno je 819.86532KM, dok je Turističkoj organizaciji Republike Srpske doznačeno 229.18818 KM, saopšteno je iz Biroa za odnose sa javnošću Vlade Srpske, koja je usvojila danas izvještaj o sprovedenom nadzoru nad namjenskim trošenjem sredstava prikupljenih po osnovu boravišne takse u 2016. godini. 

Lani je poslove turističke promocije na nivou jedinice lokalne samouprave obavljala je 31 turistička organizacija. 

Na osnovu prikazanih podataka u posljednje tri budžetske godine se disciplina trošenja sredstava prikupljenih po osnovu boravišne takse, kao javnog prihoda povećala. 

Ministarstvo trgovine i turizma Srpske zaduženo je da, u saradnji sa Turističkom organizacijom Srpske, turističkim organizacijama gradova i opština i jedinicama lokalne samouprave, radi na unapređenju primjene Zakona o boravišnoj taksi u cilju namjenskog trošenja sredstava prikupljenih po osnovu boravišne takse.

Na sjednici su zadužene jedinice lokalne samouprave da kao osnivači turističkih organizacija blagovremeno obavještavaju Ministarstvo trgovine i turizma, Ministarstvo finansija i Turističku organizaciju Republike Srpske o statusnim promjenama u poslovanju turističkih organizacija, odnosno o osnivanju ili prestanku rada turističke organizacije, te izmjeni bankovnog računa, u cilju pravilne raspodjele pripadajućeg dijela boravišne takse. 

Poreska uprava Republike Srpske zadužena je da preduzme kontrole ugostitelja u segmentu prijavljivanja i uplate sredstava boravišne takse na račun javnih prihoda.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije