Analize

Zemlje EU za stanovanje potroše 86 milijardi evra

Zemlje EU za stanovanje potroše 86 milijardi evra
Foto: Ilustracija | Zemlje EU za stanovanje potroše 86 milijardi evra

Zemlje Evropske unije iz državnih budžeta potrošile su gotovo 86 milijardi evra na stanovanje i komunalne usluge u 2015., odnosno 0,6 odsto BDP-a EU.

Tome treba dodati brojku od gotovo 81 milijardu evra koliko su članice izdvojile na troškove socijalne zaštite povezane sa stanovanjem što je 0,5 odsto BDP-a Unije, objavila je evropska kancelarija za statistiku Eurostat uoči Svjetskog dana habitata koji se obilježava pod nazivom “Politike stanovanja: Dostupni domovi”. Troškovi za stanovanje i komunalne usluge u odnosu na BDP značajno se razlikuju širom Europske unije.

Hrvatska na stanovanje, na primjer na subvencioniranje kamata na kredite ili rješavanje stambenog pitanja povlaštenim skupinama, troši iznad prosjeka, oko 0,8 odsto BDP-a. Prosjek izdvajanja za stanovanje svih 28 članica iznosi 0,6 odsto BDP-a, pri čemu najviše izdvaja Bugarska, 2,1 posto. Slijedi Rumunjska s 1,5 odsto, Francuska i Mađarska s po 1,1 odsto, a uz bok im je i Latvija s jedan odsto.

Među onima čiji relativno najmanji dio BDP-a odlazi na stanovanje i komunalne usluge su Danska i Grčka, obje po 0,2 odsto, potom Belgija, Litvanija i Holandija s 0,3 odsto, a vrlo su blizu Njemačka, Estonija, Malta, Austrija i Finska, sa 0,4 odsto.

Promatraju li se izdaci za socijalnu zaštitu povezani sa stanovanjem, tu se slika značajnije mijenja. Na toj stavci najviše izdvajaju Velika Britanija s 1,3 odsto BDP-a, Francuska 0,9 odsto Irska 0,8 odsto, Danska 0,7 odsto. Hrvatska je značajno ispod prosjeka i u skupini zemalja koje izdvajaju marginalno, manje od 0,1 odsto BDP-a, zajedno s Bugarskom, Slovenijom, Estonijom, Grčkom, Španijom, Italijom.

(poslovni.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije