Privreda

Salford prodaje mljekare u Srbiji

Salford prodaje mljekare u Srbiji
Salford prodaje mljekare u Srbiji

NOVI SAD - Investicioni fond "Salford", odnosno njegova firma "Danube foods", tokom ove godine preprodaće veliki broj svojih mljekara u Srbiji za više od pola milijarde evra.

Pozivajući se na izvore u "Salfordu" srbijanski mediji navode da će taj investicioni fond na svaki uloženi evro u mljekare u Srbiji zaraditi preprodajom barem pola evra. "Salford" je 2003. godine dokapitalizovao domaće mljekare, koje su tad vrijedjele oko 200 miliona evra. Do danas su, međutim, uložili oko 220 miliona dolara, a s obzirom na to da se procjenjuje da mljekare vrijede više od pola milijarde evra, nije teško izračunati astronomsku zaradu tog fonda.

Ovaj investicioni fond još prošle godine je najavio da će krajem 2008. godine prodati svoje mljekare u Srbiji, a vjetar u leđa toj odluci dalo je odobrenje EU dato Srbiji o slobodnom izvozu mlijeka i mliječnih prerađevina u države Unije.

U vlasništvu "Salforda", odnosno "Danube foodsa", nalaze se beogradski "Imlek", Novosadska, Subotička, Zaječarska i Zemunska mljekara, kao i mljekarski pogoni u Vršcu, Šidu, Odžacima, Čačku, Požarevcu i Kraljevu.

"Salford" je holandsko-britanska firma sa sjedištem u Londonu, a registrovan je na Gibraltaru zbog blažeg poreskog režima. Osnivač "Salforda" je Judžin Džefri, ruski Jevrej, iza koga, prema nezvaničnim informacijama, stoji kapital kontroverznog odbjeglog ruskog tajkuna Borisa Berezovskog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije