Privreda

"ArcelorMittal" da odustane od najavljenog otpuštanja radnika

"ArcelorMittal" da odustane od najavljenog otpuštanja radnika
Foto: N.N. | "Arselor Mital" da odustane od najavljenog otpuštanja radnika

BANJALUKA - Predstavnici Vlade Srpske izrazili su očekivanje da će kompanija "ArcelorMittal Prijedor" povući najavljenu odluku o otpuštanju radnika, koja je, kako je ocijenjeno, veoma štetna kako za grad Prijedor, tako i za RS u cjelini.

To je danas saopšteno iz Ministarstva energetike i rudarstva RS nakon sastanka, kojem su, uz ostale, prisustvovao i resorni ministar Petar Đokić, ministarka finansija Zora Vidović i direktor Poreske uprave RS Goran Maričić.

Ovom drugom sastanku, koji je ovaj put održan u Banjaluci, prisustvovali su i predstavnici "ArcelorMittala Prijedor" i predsjednik Sindikata tog preduzeća Saša Kukolj, kao i direktor Rudnika željezne rude Ljubija Stanko Vujković.

"Svi učesnici sastanka su izrazili želju i volju da kroz konstruktivan dijalog pronađu rješenje svih otvorenih pitanja", saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva RS, te dodali da je krajnji cilj osiguranje rudarskih aktivnosti, proizvodnje i perspektive života za ljude, kako u Prijedoru, tako i u cijeloj RS.

Na sastanku je dogovoreno da će Poreska uprava, zajedno s "ArcelorMittalom Prijedor", u najkraćem periodu izvršiti analizu i primjenu pozitivnih propisa Republike Srpske koji se odnose na obračun poreza.

Kukolj je, nakon sastanka, izjavio za "Nezavisne" da im je bitno da se dinamika razgovora nastavi, te da se u što kraćem roku ponude konkretna rješenja.

"Razgovore treba ubrzati. Za nas nije stvar riješena dok se ne vidi perspektiva rudarenja i ne povuče odluka kompanije o otpuštanju 300 radnika", rekao je Kukolj juče za "Nezavisne".

Dan ranije su nam iz kompanije "ArcelorMittal" rekli da i oni žele naći najbolja rješenja i donijeti najracionalnije odluke.

"Nažalost, suviše dugo egzistira neizvjesna i nesigurna situacija i kompanija je opredijeljena da se konačno dođe do jasnih pozicija i čvršće osnove za određivanje strategije i daljih koraka. Mi želimo da zajedno pronađemo najbolja rješenja za dugoročni rad i mislimo da je to moguće uz obostrano angažovanje i iskrenu želju za prevazilaženje trenutnih problema, a na dobrobit radnika i njihovu budućnosti", rekli su za "Nezavisne" iz kompanije "ArcelorMittal".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije