Privreda

Berićetan rod kukuruza

Berićetan rod kukuruza
Foto: N.N. | Berićetan rod kukuruza

BIJELJINA, SRBAC - Proizvođačima kukuruza smiješe se puni koševi izuzetno kvalitetnog zrna i očekuju prinos 10 do 12 tona po hektaru.

Kako ističu, situacija na terenu je izuzetno povoljna, jer je žitarica u odličnoj "kondiciji", a razlog tome je i kišno vrijeme.

Ljubo Maletić, predsjednik udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, kaže da je u svakodnevnom kontaktu sa semberskim proizvođačima kukuruza, a i njegova njiva zasijana je ovom žitaricom.

"Svaki sam dan sa ljudima koji imaju po 10-15 hektara kukuruza, a on je u sadašnjem stanju veoma dobar i kvalitetan. Kukuruz je imao odličnu godinu, bila je kišna, tako da je imao dovoljno vlage i rod je odličan", zadovoljan je Maletić.

Dodaje, ako se nastavi ovakvo vrijeme, da će se već za petnaestak dana pojedine sorte moći brati.

"Kukuruz za sada ima vrlo kvalitetno zrno. Silaža je tako kvalitetna i ne bi trebalo da bude aflatoksina", hvali se Maletić dodajući da je to jedina kultura kojom su ove godine prezadovoljni.

"Prošle godine bila je suša, nije bilo najbolje stanje kukuruza", kaže Maletić i dodaje da on na svojoj njivi očekuje prinos 10 do 12 tona po hektaru kukuruza izuzetno kvalitetnog zrna. Ističe da smjena kiše i sunca nije pogodovala ostalom povrću, ali ni voću, posebno šljivi, koja nema dovoljno slasti.

I proizvođač Zoran Popović iz Brezovljana, kod Srpca, izuzetno je zadovoljan kukuruzom, a žetvu očekuje najdalje za mjesec dana.

"Ne da je dobra, situacija je fenomenalna. Očekujem 10 tona po hektaru, a zasijao sam 20 hektara", ističe Popović.

Prema informacijama iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, procjenjuje se da je kukuruzom u RS u proljećnoj sjetvi zasijano oko 125.000 hektara. Budući da još nije bila berba, kažu da je teško govoriti o prinosu, ali uz očekivani prinos od oko šest tona, procijenjena ukupna proizvodnja bi trebalo da iznosi oko 750.000 tona.

"Procijenjena vrijednost proizvodnje prije sjetve bila je 268.500.000 KM, ali kako su vremenski uslovi ove godine jako pogodovali kukuruzu, očekuju se i veći prosječni prinosi od prvobitno procijenjenih od šest tona", navode u Ministarstvu, dodajući da bi i prvobitno procijenjene brojke vrijednosti mogle biti povoljnije.

I u susjednoj Srbiji proizvođači kukuruza zadovoljno trljaju ruke. Budući da su im domaće godišnje potrebe 5.000.000 tona kukuruza, a da je kukuruz, koji je ove godine zasijan na 900.000 hektara, izuzetno kvalitetan, procenjuju da će proizvodnja dostići 8.000.000 tona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije