Privreda

"Dermal" otvorio novi proizvodni pogon, investicija teška 2,5 miliona KM

"Dermal" otvorio novi proizvodni pogon, investicija teška 2,5 miliona KM
"Dermal" otvorio novi proizvodni pogon, investicija teška 2,5 miliona KM

KOTOR VAROŠ - Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić otvorio je danas novi proizvodni pogon Fabrike obuće "Dermal" u Kotor Varošu u koji je ta firma uložila 2.500.000 KM.

Fabrika "Dermal", koja danas obilježava 15 godina rada, trenutno zapošljava 500 radnika.

Đokić je istakao da će Vlada RS stimulisati Fabriku "Dermal", odnosno 150 radnika koji će uskoro početi da rade u novoj hali.

"Obezbijedićemo vraćanje doprinosa za sve novozaposlene radnike, što predstavlja značajan oblik podrške privredi, čime ćemo dobiti nekoliko hiljada novih radnih mjesta u RS, što nam je i cilj", rekao je Đokić.

On je naglasio da će Vlada i resorno ministarstvo posebno obratiti pažnju na izvozno orijentisane kompanije jer će im donirati sredstva za njihove programe razvoja.

"U saradnji sa vlasnicima kapitala, država će pomagati povećanje obima njihovog poslovanja i zapošljavanja, a samim tim povećavamo i bruto domaći proizvod, a ujedno poboljšavamo i spoljno trgovinsku razmjenu", naglasio je Đokić.

On je dodao da je RS u 2016. godini premašila 65 odsto pokrivenosti uvoza izvozom, što je vrhunski rezultat za ekonomiju Republike Srpske.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović poručio je da je Fabrika obuće "Dermal" primjer kako se posluje u ovom teškom vremenu.

"Ovdje je sve urađeno prema najnovijim standardima u pogledu uslova rada i tehnologije, što je rezultat mukotrpnog rada u prethodnih 15 godina", rekao je Savanović.

Vlasnik Fabrike obuće "Dermal" Radenko Bubić rekao je da je cilj rukovodstva Fabrike da se i dalje širi ponuda, ali i unapređuje uspješna saradnja sa dobavljačima i partnerima.

"To je naša vizija, odnosno vizija uspješnog i modernog poslovanja koja daje puni doprinos razvoju opštine", istakao je Bubić.

On je istakao da fabrika u kriznim godinama 2008. i 2009. nije zatvarala proizvodne pogone, već je povećavala obim proizvodnje i proširivala proizvodne kapacitete.

Fabrika obuće "Dermal" proizvode plasira na tržište 10 evropskih zemalja.

Osim čizama za francusku i englesku vojsku i američke vatrogasce, "Dermal" proizvodi namjensku obuću za ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i Crne Gore, kao i za radnike "Elektroprivrede Republike Srpske". Nedavno je potpisan i ugovor sa slovenačkom "Alpinom" za izradu modne obuće i obuće za planinarenje.

Svečanom obilježavanju 15 godina uspješnog rada Fabrike obuće "Dermal" prisusutvovali su i ministar zdravlja i socijalne zaštite Dragan Bogdanić, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić, gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, načelnici opština Kozarska Dubica, Kneževo, Čelinac i Kotor Varoš, brojni privrednici, ličnosti iz javnog života Republike Srpske i brojni gosti.

Na svečanosti su uručene zahvalnice i novčane nagrade najuspješnijim radicima fabrike, te priznanja dobavljačima i stranim i domaćim poslovnim partnerima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije