Privreda

Đokić: Nižnji Novgorod i Srpska imaju interes da intenzivno sarađuju

Đokić: Nižnji Novgorod i Srpska imaju interes da intenzivno sarađuju
Foto: Vlada RS | Đokić: Nižnji Novgorod i Srpska imaju interes da intenzivno sarađuju

NIŽNJI NOVGOROD - Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je da ruska oblast Nižnji Novgorod i Srpska imaju interes da intenzivno sarađuju u oblasti privrede, obrazovanja, nauke i kulture, te da postoji mogućnost da za dva mjeseca potpišu sporazum o saradnji.

Đokić je rekao da je sa zamjenikom gubernatora oblasti Nižnji Novgorod Evgenijem Borisovičem LJuljinom dogovorio da najduže za dva mjeseca budu u situaciji da mogu potpisati sporazum o saradnji između oblasti Nižnji Novgorod i Republike Srpske.

"Taj sporazum bi u Banjaluci potpisali ovlašteni predstavnici oblasti Nižnji Novgorod i Vlade Republike Srpske", rekao je Đokić danas Srni.

Đokić je istakao da u ovoj ruskoj oblasti postoji više preduzeća iz oblasti energetike i industrije koja imaju zanimljivu proizvodnju ili djelatnost, što bi moglo da bude predmet buduće saradnje.

"Veoma smo zainteresovani da ostvarimo kontakt sa kompanijom koja se bavi razvojem softvera za digitalizaciju industrijskih procesa", rekao je Đokić.

Prema njegovim riječima, to je samo jedan segment, jer ima više preduzeća, a kroz međusobnu razmjenu biće izdvojena ona koja su interesantna Republici Srpskoj, odnosno Nižnji Novgorodu, povezaće se i pokrenuće saradnju.

"Razvoj novih tehnologija nam je zajednički cilj", istakao je Đokić i izrazio uvjerenje da će u narednim mjesecima, ali i u narednim godinama, ova saradnja davati veoma dobre rezultate od obostrane važnosti.

Đokić je naveo da je obavijestio guberantora i njegovog zamjenika o tome da su u Banjaluci počele aktivnosti u vezi sa gradnjom ruske crkve uz koju će biti izgrađen rusko-srpski kulturni centar.

"Tu aktivnosti počećemo da provodimo u julu naredne godine. Očekujemo da ćemo objekat završiti u narednih nekoliko godina. To će biti prva takva crkva van Rusije, to će biti crkva koja će biti najudaljenija tačka od Rusije", naveo je Đokić.

On je dodao da će time još jednom biti potvrđena povezanosti srpskog i ruskog naroda koju povezuje i duga zajednička istorija i pravoslavlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije