Privreda

Dobri prinosi i bez GMO

Dobri prinosi i bez GMO
Dobri prinosi i bez GMO

BANJALUKA - U vrijeme kada proizvodnja genetski modifikovanih sorti sjemena u svijetu sve više uzima maha, Poljoprivredni institut Republike Srpske može da se pohvali uzgojem zdravstveno bezbjednih i sopstvenih sorti strnih žita, krmnog bilja, industrijskog bilja, povrća i hibrida kukuruza. Sorte i hibridi stvoreni u Institutu na klasičan konvencionalan način ne zaostaju po prinosu u odnosu na modifikovane biljne vrste.

"Republika Srpska ima Zakon o genetički modifikovanim biljnim organizama (GMO), koji zabranjuje uzgoj genetički modifikovanih biljaka. Poštujući taj zakon, cjelokupni programi oplemenjivanja važnijih biljnih vrsta, kao i proizvodnje sjemenskog i sadnog materijala Instituta konciprani su na konvencionalnim metodama. To znači da su sve naše sorte i hibridi stvoreni klasičnim metodama oplemenjivanja i da nisu GMO i svakako predstavljaju šansu u proizvodnji zdravstveno bezbjedne hrane", kaže direktor JU Poljoprivredni institut Republike Srpske Vojislav Trkulja.

Institut ima 45 priznatih sorti i hibrida, a za ostvarene rezultate u oblasti poljoprivrede može da se pohvali zavidnim brojem nagrada i priznanja. Kada je riječ o strnim žitima, sjemenska proizvodnja ovih kultura u Institutu odvija se na godišnjem nivou na oko 100 ha, proizvodnja sjemena krmog bilja, soje, uljane repice, graška za ljudsku ishranu i sjemenskog kukuruza na oko 150 ha. Godišnje se u Institutu proizvodi više od 400 tona sjemena strnih žita, oko 100 tona sjemenskog kukuruza, 50 tona soje i sjemena krmnog bilja oko 50 tona.

Institut raspolaže savremenim laboratorijama za agrohemiju i agroekologiju, zaštitu bilja, sjemenarstvo i biotehnologiju.

"Prioriteti u radu Poljoprivrednog instituta RS biće proširivanje i dalje opremanje laboratorija, te uvođenje novih analiza i dalja akreditacija laboratorija, kao i primjena savremenih metoda u druge oblasti istraživanja. Posebnu pažnju ćemo posvetiti uvođenju savremenih metoda selekcije i oplemenjivanja gajenih biljaka, prije svega korišćenju molekularnih markera, mikrosatelita i drugih savremenih metoda molekularne biologije", ističe šef Zavoda za strna žita Poljoprivrednog instituta Dragan Mandić.

Da bi držali korak sa svremenim svjetskim tokovima, Institutu će i dalje biti prioritet usavršavanje istraživačkog kadra, a nastaviće i saradnju s privredom.

"Opremljene i akreditovane laboratorije Instituta treba, između ostalog, da budu i servis poljoprivrednim proizvođačima u smislu izdavanja međunarodno priznatih sertifikata za izvoz raznih vrsta domaćih poljoprivrednih proizvoda. Time će Institut opravdati značaj za ukupni razvoj poljoprivrede RS", ocijenio je naučni savjetnik u Zavodu za strna žita Novo Pržulj.

Biljne vrste

Među ukupno 45 priznatih sorti i hibrida raznih poljoprivrednih biljaka, koliko je stvoreno u laboratorijama Instituta, nalazi se 13 sorti ozime pšenice, dvije sorte ječma, dvije sorte tritikale, jedna sorta raži, jedna sorta zobi, devet hibrida kukuruza, četiri sorte lucerke, četiri sorte soje, dvije sorte smiljkite, jedna sorta stočnog graška, četiri sorte trava i dvije sorte paprike.

Jubilej 70 godina

Poljoprivredni institut Republike Srpske ove godine proslavlja 70 godina uspješnog rada. Biće održano oko 60 prezentacija djelatnosti i rezultata Instituta na cijeloj teritoriji Republike Srpske.

"Ovaj značajan jubilej obilježićemo zajedno s našim osnivačem, poslovnim partnerima i drugim saradnicima, a osvrnućemo se i na naš istorijski rad i promociju ostvarenih rezultata, kao i planova", rekao je Trkulja.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije