Privreda

Elektronske dozvole rješavaju probleme investitora

Elektronske dozvole rješavaju probleme investitora
Foto: Zlatan Čekić | Elektronske dozvole rješavaju probleme investitora

BIHAĆ - Dopunama zakonskih propisa koji se odnose na prostorno uređenje i građenje na području Unsko-sanskog kantona, koje je usvojila Skupština USK na svome posljednjem zasjedanju, uskoro bi trebalo da zaživi implementacija sistema izdavanja elektronskih dozvola u oblasti građenja.

Planirano je da ovaj sistem bude primijenjen u odabranoj pilot-općini i on će biti prilagođen potrebama investitora u cilju stvaranja što boljeg i efikasnijeg privrednog ambijenta u ovome kantonu.

Time bi trebalo da se omogući podnosiocima zahtjeva efikasniji pristup, bez potrebe za lično podnošenje zahtjeva, što će značajno smanjiti vrijeme potrebno za dobijanje neophodnih dozvola.

"Sistem e-građevinskih dozvola omogućiće pristup svim nadležnim organima, javnim i privatnim preduzećima koja učestvuju u postupku izdavanja dozvola, kao što su preduzeća nadležna za puteve, vodovod i kanalizaciju, električnu energiju i druga, da budu obaviješteni o svim zahtjevima i dokumentima koji su dostavljeni elektronskim putem za izdavanje dozvola u oblasti građenja. Time će se ukinuti obaveza investitora da više puta kopiraju, ovjeravaju i dostavljaju dokumentaciju svim pojedinim učesnicima u postupku izdavanja dozvola",  ističe Almir Imširović, ministar za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoline u Vladi USK.

Prema njegovim riječima, u cilju da se investitorima olakša procedura i ubrza put do potrebnih dozvola o građenju, skraćeni su i rokovi za izdavanje potrebnih akata. 

"Cilj je da se stvore bolji uslovi za poslovanje, te će se pružiti mogućnost investitorima da olakšaju proces pribavljanja dozvola, odnosno da unaprijede postupak njihovog ishodovanja", kazao je Imširović te dodao kako je sve urađeno uz tehničku podršku i u saradnji sa USAID-om.

Ured za reviziju institucija FBiH u izvještaju od prije nekoliko godina ukazao je da su u  nekim slučajevima u pojedinim gradovima i općinama u ovome entitetu investitori obavezni pribaviti i do 30 dokumenata od različitih javnih institucija, uz ostale i dokumente koje izdaje lokalna administracija. 

"Postojeći postupci ne osiguravaju brzo i jednostavno izdavanje građevinskih dozvola. U većini općina i gradova građevinske dozvole se ne izdaju u zakonom propisanim rokovima. Svaki drugi investitor čeka na izdavanje građevinske dozvole duže od utvrđenog roka", navodi se u revizorskom izvještaju.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije