Privreda

Farmeri tuže državu za nadoknadu štete

Farmeri tuže državu za nadoknadu štete
Farmeri tuže državu za nadoknadu štete

SARAJEVO, BANJALUKA - Savez udruženja poljoprivrednih proizvođača RS i Seljački savez FBiH odlučili su da zajedno tuže BiH, jer nisu ispunjeni njihovi raniji zahtjevi za zaštitu domaće proizvodnje, zbog čega, kako upozoravaju, gube dobit i trpe veliku štetu, te traže da im se ona nadoknadi.

Da presaviju tabak odlučili su jer, kako podsjećaju, ništa nije učinjeno iako su još 3. decembra prošle godine zatražili zaštitu proizvodnje živih svinja i goveda, ali i svih kategorija smrznutog i rashlađenog mesa.

"Kako smo naveli u svom zahtjevu, zaštitne mjere bi trebalo da budu opterećenja pri uvozu u visini carina i prelevmana, koje su bile na snazi na dane potpisivanja CEFTA i SSP-a između EU i BiH", stoji u saopštenju Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, koje potpisuje njegov predsjednik Stojan Marinković.

U saopštenju se dodaje da ni do danas, šest mjeseci kasnije, nisu uvedene nikakve mjere zaštite, iako su konstatovani opravdani razlozi za uvođenje opterećenja prilikom uvoza spomenutih vrsta životinja i robe.

Marinković je pozvao farmere i tovljače iz RS, koji su od 11. decembra prošle godine pretrpjeli štetu zbog nemogućnosti plasmana svojih proizvoda i niske cijene usljed prekomjernog i nekontrolisanog uvoza, da se jave na e-mail adresu Saveza savezudruzenjarsŽyahoo.com.

Na tu adresu treba da dostave podatke o broju i količinama prodate stoke i drugih proizvoda koje su bili prinuđeni prodati po cijeni ispod cijene koštanja proizvodnje. Kao dokaz nastale štete potrebno je da prilože otkupni blok ili fakturu o prodatoj robi.

"Pod štetom podrazumijevamo gubitke nastale prodajom živih svinja koje su prodane ispod cijene koštanja od 2,84 KM/kg žive mase, te žive junadi prodate po cijeni ispod 4,47 KM/kg žive mase. Podaci su nam potrebni radi kompletiranja tužbe protiv BiH za nadoknadu štete poljoprivrednim proizvođačima koju podnosimo zajedno sa Seljačkim savezom FBiH", naveo je Marinković.

Dragan Pavlović, predsjednik Seljačkog saveza FBiH, ističe da su pravila za poljoprivrednike iz FBiH jednaka, s tim što se javiti mogu na e-mail seljacki.savezŽgmail.com.

"Na naš e-mail poljoprivrednici treba da navedu pretrpljenu štetu. Ne možemo više ići u gubitke, a država ne poduzima ništa. Neko mora jednom reći 'dosta'. Država mora da nas zaštiti, a pošto to ne čini, mi imamo pravo da se zaštitimo", naveo je Pavlović.

Po njegovim riječima, zbog toga slijedi tužba protiv države, čije sve institucije smatraju odgovornim.

"Ali, nama je direktno nadležno Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, s tim što od njih imamo samo obećanja, ali nikad i to da ona budu ispunjena", naglasio je Pavlović.

Stav Mirka Šarovića, ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, nismo uspjeli dobiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije