Kolačići na web sajtu "Nezavisnih novina"

Ovaj sajt, kao i mnogi drugi, koristi male datoteke koje se nazivaju kolačići koji nam pomažu da poboljšamo  svoj rad. Saznajte više o kolačićima i kako da ih kontrolišete.

Ova stranica sadrži informacije o tome šta su kolačići koje koristi  internet sajt "Nezavisnih", kako ih isključiti  u vašem brovseru, kako konkretno isključiti reklamne kolačiće i neke korisne linkove za dalje čitanje na ovu temu. Ako  informacije koje  tražite nisu dovoljne ili imate dodatna pitanja u vezi s korišćenjem kolačića na sajtu "Nezavisnih", molimo vas da pošaljete pitanja na  email webmaster@nezavisne.com.

Šta su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke koje čuva pretraživač (npr, Internet Explorer ili Firefox) na vašem računaru ili mobilnom telefonu. Oni omogućavaju sajtovima čuvanje informacija o podešavanjima. Možete zamisliti kolačić kao privremenu memoriju za sajt pomoću kojeg vas prepozna kada se vratite i adekvatno reaguje.

Služba za obradu i prikupljanje podataka

NIGD DNN
Portal
Braće Pišteljića 1
78 000 Banja Luka
email: webmaster@nezavisne.com

Kako sajt "Nezavisnih" koristi kolačicće?

Posjeta  strani na sajtu "Nezavisnih" može generisati sljedeće vrste kolačića:

Kolačići za performanse sajta

Ova vrsta kolačića pamti podešavanja za alate koji se nalaze na sajtu "Nezavisnih", tako da ne morate ponovo da ih postavljate kod svake posjete. Primjeri uključuju:

  • Podešavanja za naše video-prikazivače
  • Da li ste vidjeli najnovije ili najstarije članke, prve komentar
  • Brzine video-striminga koji su kompatibilni sa vašim brovserom

Anonimni analitički kolačići

Svaki put kada neko posjeti naš sajt softver koji koristimo generiše anonimni analitički kolačić.

Ovi kolačići nam mogu reći da li ste ranije posjetili sajt.

Vaš pretraživač će nam reći da li imate ove kolačiće i, ako ne, stvaraju se novi.

Ovo nam omogućava da pratimo koliko pojedinačnih korisnika imamo i koliko su često posjećivali ovaj sajt.

Ako ste prijavljeni na "Nezavisne", ovi kolačići se ne koriste za identifikaciju lica. Koriste se za ukupnu statistiku, na primjer, broj posjetilaca stranice.

Analytics

Kako bi napredovali u svom radu "Nezavisne" koriste usluge Googl analitike za prikupljanje i obradu podataka o posjeti korisnika. Podaci koji se tim putem prikupljaju koriste se u tu svrhu i oni su anonimni.

Više možete saznati kako radi Google ananlitik na sljedćem linku: Privatnost i sigurnost podataka

DotMetrics

U svrhu istraživanja posjećenosti internetskih medija Fistnet d.o.o. (DotMetrics) u suradnji s Ipsos d.o.o. prikuplja podatke o posjećenosti web stranica nezavine.com.

Više o politikama privatnosti koje DotMetrics koristi u svom radu možete vidjeti na sljedećoj poveznici: POLITIKA ZAŠTITE OSOBNIH PODATAKA

Geotargetting kolačići

Ove kolačiće koristi program koji u svom radu odlučuje vezano za zemlje odakle dolazite, a sakupljaju se informacije dobijene od vašeg brovsera kada pristupite veb-stranici. Ovaj kolačić je potpuno anoniman, a koristi se samo u podršci za određivanje sadržaja.

Registracioni kolačići

Kada se prijavite na "Nezavisne", generišu se kolačići koji omogućavaju da znamo da li ste prijavljeni ili ne.

Naši serveri koriste ove kolačiće za pristup određenim uslugama koje su određene za to, a oni se generišu prilikom prijavljivanja da se zna koji nalog koristite. Takođe omogućavaju da povežete komentar koji postavite sa svojim nadimkom.

Ako niste izabrali "zapamti me", kolačići se brišu kada zatvorite pretraživač ili isključite računar.

Dok ste prijavljeni na sajt, kombinujemo informacije od vaših registarskih kolačića s analitičkim kolačićima, da možemo identifikovati koje stranice ste vidjeli na "Nezavisnim".

Reklamni kolačići

Ovi kolačići omogućavaju da znamo da li ste vidjeli oglas ili vrstu oglasa, i koliko je prošlo od kada ste ga vidjeli.

Takođe, koristimo kolačiće da nam pomognu za reklamiranje. Možemo koristiti kolačiće od druge organizacije tako da možemo preciznije ciljati reklamiranje za vas. Ovi kolači su anonimni - čuvaju informacije o tome šta ste tražili na sajtu, bez informacije ko ste vi.

Reklamni kolačići treće strane

Mnogo reklama koje vidite na "Nezavisnim" pružaju druge organizacije. Neke od tih organizacija koriste sopstvene anonimne kolačiće da bi pratile koliko ljudi je videlo određeni oglas.

Kompanije koje generišu ove kolačiće imaju svoje politike privatnosti i "Nezavisne" nemaju pristup da ih čitaju i pišu. Ove organizacije mogu da iskoriste svoje kolačiće da anonimno ciljaju oglašavanje za vas na drugim sajtovima na osnovu vaše posjete "Nezavisnim".

Ostali kolačiži treće strane

Na nekim stranicama našeg sajta druge organizacije mogu takođe postaviti svoje anonimne kolačiće. One to rade kako bi pratile uspjeh njihove primjene ili da prilagode aplikaciju za vas. Zbog toga kako kolačići rade, naš sajt ne može da pristupi ovim kolačićima, niti može druga organizacija pristupiti podacima kolačića koje mi koristimo na našem sajtu.

Na primjer, kada dijelite članak koristeći dugme društvenih mreža za dijeljenje (na primjer, Facebook) na "Nezavisnim", na društvenoj mreži koja je napravila dugme će snimiti da ste ovo uradili.

Kako da isključim kolačiće?

Obično je omogućeno da u svom pretraživaču možete zaustaviti prihvat kolačića, ili da se to uradi za određeni sajt. Međutim, tad se ne možete prijaviti bez upotrebe kolačića, tako da ne biste mogli da pišete komentar.

Svi moderni pretraživači omogućavaju da promijenite postavke kolačića. Možete naći obično ove postavke u "Opcije" ili meniju "Preferences" preglednika. Da biste razumjeli ove postavke, sljedeći linkovi mogu biti od pomoći, ili možete koristiti "Pomoć" opciju u vašem brovseru za više detalja.

Ako ste prije svega zabrinuti za kolačiće trećih lica koje generišu oglašivači, možete da ih isključite odlaskom na vaš online Choices sajt.

Korisni linkovi

Ako želite da saznate više o kolačićima i njihovom korišćenju na internetu, možete naći više informacija na sljedećim linkovima:

Ako želite da nas kontaktirate o kolačićima, pošaljite upit na email webmaster@nezavisne.com.

Najčitanije