Privreda

Firma iz BiH otkočila proizvodnju "Volkswagena"

Firma iz BiH otkočila proizvodnju "Volkswagena"
Firma iz BiH otkočila proizvodnju "Volkswagena"

VOLFZBURG, SARAJEVO - Višednevni spor između "Volkswagena" i dva dobavljača "Car Trima" i "ES Automobilgussa" u Njemačkoj je završen, a njemački automobilski div će i dalje dobijati dijelove i opremu, između ostalog, i iz bh. fabrika, gdje posao ima više od 5.000 ljudi.

U njemačkim medijima ovo je juče bila najvažnija vijest u zemlji, a u svakoj od njih spominjalo se ime jednog čovjeka: Nijaza Hastora, za kojeg pišu da je vlasnik "Prevent grupe", koja stoji iza dva njemačka dobavljača, zbog čega je potpuno obustavljena proizvodnja golfova i još nekoliko modela.

Njemački mediji pišu da "Prevent" samo u BiH ima godišnji obrt od skoro 800 miliona maraka, a proizvode navlake za sjedišta, diskove za kočnice i drugu opremu, uglavnom za vozila tipa golf. Iako su glavna postrojenja u BiH, "Prevent" ima sjedište u Sloveniji, odakle upravljaju multimilionskim poslovima, ne samo za "Volkswagen", već i u drugim branšama u kojima se koriste navlake, presvlake i slična oprema. Recimo, neki od dijelova ugrađuju se u luksuzni namještaj i u jahte.

U bh. dijelu "Preventa" nisu mogli mnogo reći na temu spora koji je nastao sa "Volkswagenom", osim da sporom nije zahvaćen dio pogona u BiH, čiji se dijelovi, kako tvrde, i dalje nesmetano isporučuju.

"Radi se o izolovanom slučaju vezanom za određene dijelove koji se isporučuju za motore i interijere vozila. Ove kompanije formalno-pravno djeluju neovisno od cijele grupacije i drago nam je da je cijeli spor konačno završen", rečeno nam je u Odjeljenju za odnose s javnošću "Prevent BH".

Ni njemački mediji nisu mogli mnogo više reći o predmetu spora, kao i o konkretnim detaljima postignutog dogovora. Jedino su napomenuli da je problem nastao nakon velikog skandala "Volkswagena" zbog plasiranja lažnih podataka kroz umanjivanje otrovnih gasova i ugljeničnog dioksida iz automobilskih motora, zbog čega je koncern dobio veliku novčanu kaznu. Dio gubitaka, kako se navodi, nastojao je sanirati preko leđa dobavljača, zbog čega su se oni pobunili i obustavili isporuke.

Dobavljači su, navodno, zahtijevali odštetu u visini od nekoliko desetina miliona evra zbog otkazivanja ugovora od strane "Volkswagena", ali mediji tamo ističu da se u sporu "sasvim sigurno radi o mnogo većim ulozima", međutim niko se ni ne usuđuje spekulisati o detaljima.

Njemački mediji ističu da je najvažnije da je sačuvano oko 30.000 radnih mjesta u Njemačkoj, u šest "Volkswagenovih" pogona, uglavnom u njemačkoj pokrajini Zahsen.

Hastor je karijeru počeo kao inženjer u sarajevskom TAS-u, u kojem su proizvodili "bube" i golfove, a kasnije i kedije. "Stuttgarter Zeitung" u tekstu pod naslovom "'Volkswagen' u svađi sa najbogatijim Bosancem" piše da je u kompaniji "Volkswagen" sve zastalo zato što je tako odlučio moćni dobavljač, vlasnik bosanskohercegovačko-slovenačke grupacije, koji je svojim zahtjevima zagorčao život tom auto-proizvođaču.

"Medijski neeksponirani Hastor vodi svoju poslovnu imperiju sa svoja dva, takođe medijski neeksponirana sina Kenanom i Damirom", piše list.

Nakon rata u BiH sa nekolicinom saradnika osniva "ASA Grupu", a 1999. godine "Prevent", koji se specijalizovao za proizvodnju navlaka za automobilska sjedišta.

Hastora hvale zbog velikog angažovanja za svoju zemlju, da podržava mlade talente, pomaže zapošljavanje u Srebrenici i da se trudi da pomogne njenom razvoju.

"Prevent" "nagazio" i na "Daimler"

Spor sa "Volkswagenom" nije prvi takav slučaj za grupaciju "Prevent". Prema pisanju njemačkih medija, slična situacija odigrala se 2013. godine s kompanijom "Daimler". "Prevent" od "Daimlera", proizvodača Mercedes-Benz automobila, sudskim putem traži 40 miliona evra odštete.

Naime, kako javlja "Automotive News Europe", iz "Daimlera" su poručili da sarađuju s "Prevent grupom" i da nemaju problema s isporukom. "Daimlerov" portparol je, pak, odgovorio da trenutno nemaju ugovore s "Preventom", a o sudskom sporu s tom grupom, koji je i dalje u toku, nije htio govoriti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije