Privreda

Još traje berba borovnice

Još traje berba borovnice
Foto: N.N. | Još traje berba borovnice

SREBRENICA - Berba borovnice u brdima iznad Srebrenice još nije završena i, prema tvrdnjama nekoliko osoba koje godinama idu u berbu ovog šumskog voća, ovo je rekordna sezona po dužini zrenja i branja ovih plodova, koja traje gotovo tri mjeseca.

"Prethodnih godina, berba je trajala od mjesec do mjesec i po, a ove godine je dvostruko duža i borovnice još ima za berbu u nešto manjoj količini, ali je dobrog kvaliteta", rekla je Stajka Milovanović, koja svake godine ostvari solidan prihod od berbe i prodaje ovog voća.

Gordana Jovanović ističe da je ove godine dobar rod i kvalitet borovnice jer su neobični vremenski uslovi za ovo podneblje pogodovali dobrom prinosu voća.

"Za razliku od prethodnih godina kada je cijena oscilirala i padala u toku berbe, ove godine je tokom cijele sezone cijena ujednačena i kreće se oko 10 KM za kilogram, po čemu je ova sezona, takođe, karakteristična i što je za nas berače neobično, ali veoma povoljno", navela je Jovanovićeva.

Berači ističu da ih je često ometala kiša, ali da su kišne dane koristili za odmor i druge poslove.

"Najveći broj osoba išao je po nekoliko dana da nebere borovnicu za svoje potrebe, a nas dvadesetak ili nešto više išlo je često ili skoro svakodnevno u berbu i brali smo od 10 do 17-18 kilograma, zavisno od vještine i brzine svake osobe, ali i izdržljivosti i kondicije", kaže Dostana Dragičević.

Berba borovnice ovog ljeta bila je veoma unosan posao za mještane Srebrenice koji se ovim bave i omogućavala je trostruko veću zaradu nego za cjelodnevnu berbu maline na tuđim plantažama.

Nekoliko najupornijih berača i dalje skoro svakodnevno ide u berbu i pojedinačno naberu pet do osam kilograma ovog voća, koje uspijevaju odmah unovčiti ili odlaze da neberu već naručenu količinu borovnice.

Berači ističu da nije bilo organizovanog otkupa ovog voća, ali da su uspjeli da prodaju i odmah naplate sve količine, te da su na razne načine i sa različitih strana dobijali narudžbe, pa su ponekad brali za jednog kupca ili međusobno razmjenjivali ubranu borovnicu da bi na vrijeme isporučili tražene količine.

Milojko Prodanović kaže da su najviše narudžbi imali od ljudi sa ovih prostora koji žive u inostranstvu i dolaze na godišnji odmor u Srpsku, Srbiju ili Federaciju BiH, te od kupaca iz Beograda, Novog Sada i Sarajeva.

Berba borovnice je prilika za dodatni izvor prihoda mnogim porodicama koje na taj način obezbjeđuju sredstva za nabavku ogreva, zimnice i druge potrebe.

Uporni i vješti berači ovog ljeta ostvarili su dodatne prihode od 4.000 do 6.000 KM, u zavisnosti koliko su dana išli u berbu, te od vještine i uspješnosti branja plodova borovnice, koja je sa ovog područja izuzetnog kvaliteta i veoma cijenjena na tržištu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije