Privreda

„Krajina Borac“ preuzeo od “Malbašića” prostorije u centru Banjaluke

„Krajina Borac“ preuzeo od “Malbašića” prostorije u centru Banjaluke
„Krajina Borac“ preuzeo od “Malbašića” prostorije u centru Banjaluke

BANJALUKA - Preduzeće "Krajina Borac" poslije skoro 18 godina sudske borbe uspjelo je danas u prijepodnevnim časovima da uđe u posjed svojih poslovnih prostora u centru Banjaluke, koje je do sada koristila kompanija "Malbašić".

Zamjenu svih brava i ulazak u prostorije koje su već godinama pod zakupom od strane "N sporta", lanca prodavnica sportske i druge odjeće, ispratili su pripadnici Sudske policije.  "Krajina Borac" je, kako kaže njihov advokat, iz opreznosti preuzeo sve stvari koje se nalaze u poslovnim prostorima, a kako zakon kaže, zakupac ima sedam dana da se iseli.

"Bilo je malo zatezanja oko preuzimanja poslovnih prostora, to je u suštini bio pokušaj odugovlačenja koji je sada završen. Poslovni prostor u prizemlju, podrumu i na spratu, ukupne površine 387 kvadratnih metara, je preuzet, a zamijenjeni su i ulošci na svim vratima", kazao je Dragan Tolimir, punomoćnik "Krajina Borca".

On je istakao da "Krajina Borac" od Malbašića potražuje i značajan iznos novca po pravosnažnoj presudi koju su protiv njega dobili i dodao da je već pokrenuo postupke kako bi pobio pravne radnje kojima je "Malbašić kompanija" prenijela svu svoju imovinu na treća lica.

"Ostalo je još preuzimanje manjih prostora koji se nalaze bočno. Pored toga, imamo i potraživanja po presudi koja su znatna. Nastojaćemo da naplatimo potraživanja koja iznose preko sedam miliona KM", ispričao je Tolimir.

Naredni planovi "Krajina Borca" kada su u pitanju ovi poslovni prostori su najvjerovatnije otvaranje vlastitih prodavnica.

Na drugoj strani, pak, kažu da je ulaskom u poslovne prostore učinjeno više nepravilnosti.

"Prije svega to se odnosi na činjenicu koja je prvi put zabilježena u našoj praksi da sudski izvršilac identifikuje objekat koji je predmet postupka, što znači da to u dosadašnjem postupku nije učinio sud, vještak i geometar koji je morao dobiti nalog od sudije da to uradi", istakao je Aleksandar Popović, advokat koji zastupa "Malbašić kompani".

On je ukazao na još jedan procesni nedostatak koji se odnosi na činjenicu da je u presudi navedeno da se lokal nalazi na adresi Kralja Petra I Karađorđevića br. 62, a ne u Veselina Masleše 1, kako bi trebalo da stoji.

"Svi nedostaci ukazuju na to da je današnji zaključak suda neprovodiv. Mi ćemo isticati prigovore zajedno, imamo i privremenu mjeru i mjeru za obezbjeđenje da se deložacija proglasi neizvršivom, pa ćemo vidjeti u kojem će pravcu to sve ići. U svakom slučaju ono što je važno za nas je odluka Vrhovnog suda, a nakon toga u slučaju da bude negativna ići ćemo pred Ustavni sud", rekao je Popović.

Sporne poslovne prostore Malbašić je kupio od Mihajla Kovačevića iz Banjaluke, koji ih je prethodno kupio od preduzeća "Trgovina Borac" iz Travnika, filijale nekadašnje obućarske industrije "Borac". To preduzeće je poslovne prostore u Banjaluci prodalo nakon rata, iako nije imalo pravo da raspolaže s njima jer je sva imovina državnih preduzeća pripala državnim firmama u entitetima u kojima se nalazi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije