Privreda

Luka Brčko postaje dio svjetske transportne zajednice

Luka Brčko postaje dio svjetske transportne zajednice
Foto: Ilustracija | Luka Brčko postaje dio svjetske transportne zajednice

BRČKO - Javno preduzeće "Luka Brčko" pokretanjem kontejnerskog terminala postaće dio svjetske transportne zajednice.

To je suština Memoranduma o razumijevanju u oblasti unapređenja intermodalnog transporta robe koji su u utorak potpisali predstavnici "Luke Brčko", "Željeznica Srpske", "Željeznica FBiH", "Hrvatskih željeznica - Cargo" i preduzeća "Belisar" Brčko, izvijestila je Radio-televizija Republike Srpske.

Izvršni direktor za logističke operacije preduzeća "Belisar" Jovo Ilić rekao je nakon potpisivanja u Brčkom, da je to veliki korak za distrikt jer će privrednim subjektima u distriktu, ali i u regionu donijeti novi logistički potencijal.

"Ulazimo u mrežu kretanja kontejnera na svjetskom nivou kroz dolazak velikih svjetskih kompanija i brodara koji će ovdje skladištiti svoje kontejnere i omogućiti privrednim subjektima koji izvoze da svoju robu lakše i brže mogu plasirati na svjetsko tržište", naglasio je Ilić.

Direktor brčanske Luke Marinko Viljušić rekao je da je posao sa kontejnerskim terminalom počeo i da je već pretovaren jedan voz koji je stigao iz "Luke Rijeka" za potrebe "Belisara".

"Razvoj kontejnerskog terminala je budućnost, a dolazi i u momentu kada je zatvoren most Brčko-Gunja, između BiH i Hrvatske. Ako bude potrebe, prebacićemo se na željeznice i prijeći na viši nivo pretovara kontejnera. Trenutno imamo oko 200 kontejnera betoniranog i obilježenog prostora, a još imamo oko 6.000 metara kvadratnih prostora za dalje proširenje terminala", dodao je Viljušić.

Za direktora "Hrvatskih željeznica - Cargo" Gordana Žurgu ovo je kako za to preduzeće, tako i za Brčko velika stvar "jer je kontejnerski terminal u ''Luci Brčko'' u ovom trenutku zaveden u sve svjetske brodare i oni ga mogu odabrati za vidove prevoza".

"Znači, roba iz Kine se preko ''Luke Rijeka'' i ''Luke Ploče'' može poslati u Brčko. Daćemo sve od sebe da uvedemo redovnu liniju koju planiramo, od kontejnerskog terminala iz Rijeke za Brčko, bar jednom sedmično", rekao je Žurga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije