Privreda

Milionski dugovi obrušili rudnike u Zenici i Brezi

Milionski dugovi obrušili rudnike u Zenici i Brezi
Foto: N.N. | Milionski dugovi obrušili rudnike u Zenici i Brezi

​SARAJEVO - Sudbina rudnika mrkog uglja Breza i Zenica, kao i njihovih 2.800 zaposlenih, u najboljem slučaju je neizvjesna s obzirom na katastrofalnu finansijsku situaciju i dugovanja, koja se mjere stotinama miliona maraka, a zbog čega su im računi u blokadi.

Prema zvaničnim podacima, samo prema Poreskoj upravi Federacije BiH zbirno duguju preko 200 miliona maraka.

U nešto povoljnijoj poziciji je rudnik u Brezi, koji je dobio zeleno svjetlo Vlade FBiH za novo kreditno zaduženje, dok je rudnik u Zenici gotovo u bezizlaznoj situaciji.

"Rudnik Breza, uz saglasnost 'Elektroprivrede', u narednih nekoliko dana ide u dodatno kreditno zaduženje, čime će izmiriti svoje obaveze, koje po rješenju Porezne uprave iznose 6,5 miliona KM. Iza toga će se ići s novim planom otplate starih dugova, uz tekuće, mjesečno plaćanje obaveza. Rudnik u Zenici trenutno nema način da se kreditno zaduži i plati dugove", kazao je juče Nermin Džindić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije.

U sklopu RMU Zenica djeluju tri rudnika, i to Stranjani, Stara jama i Raspotočje, a prema riječima ministra, prva dva su neprofitabilna i trebalo bi ih zatvoriti.

"Prema planu iz 2015, rudnik Stranjani je neprofitabilan, on akumulira loš, negativan rezultat i već je trebalo da bude zatvoren. Stara jama također je ekonomski neodrživa, dok za Raspotočje treba uraditi rudarski projekt, odnosno analizu koja će pokazati ekonomsku i tehničku opravdanost budućeg funkcionisanja", kazao je Džindić, objasnivši da u Raspotočju postoji i problem akumulacije vode, koju je teže izbaciti, nego eksploatisati samu rudu.

On je nakon sastanka u Sarajevu predstavnika Vlade Federacije BiH, Poreske uprave FBiH, "Elektroprivrede BiH" i menadžmenta ovih rudnika kazao da je Upravi zeničkog rudnika dat rok od deset dana da se očituju i daju kompletnu informaciju prema Upravi i Nadzornom odboru "Elektroprivrede", koja će zatim razmotriti situaciju u kojoj rudnik posluje.

Na sastanku je donesen i zaključak prema kojem se svi rudnici, odnosno njihovi direktori i nadzorni odbori, moraju aktivirati da se obaveze prema Poreskoj upravi plaćaju redovno.

"U suprotnom, treba sami da podnesu ostavke ili će Ministarstvo, putem 'Elektroprivrede', naložiti zamjene izvršnih i generalnih direktora i članova nadzornih odbora, jer nisu u mogućnosti pratiti rad Vlade. A rad Vlade se bazira na tome da se porezi i doprinosi moraju plaćati na vrijeme, potcrtao je Džindić.

Sa druge strane, rudari iz ova dva rudnika će se danas u 10 sati okupiti pred zgradom Vlade FBiH, gdje će tražiti da se ispoštuju njihova prava.

Ovo je juče "Nezavisnim" potvrdio Sinan Husić, predsjednik Upravnog odbora Samostalnih sindikata rudnika FBiH, koji je istakao da rudari ne odustaju od dogovora koji je postignut 2. septembra da se ide na proteste pred Vladu FBiH dok se i situacija konačno ne riješi.

"Mi smo odlučili da se 13. septembra realizuje generalni štrajk u rudnicima FBiH", rekao je Husić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije