Privreda

Minus zaledio poljoprivredne kulture

Minus zaledio poljoprivredne kulture
Minus zaledio poljoprivredne kulture

TREBINJE - Niske temperature u Trebinju su u voćnjacima i povrtnjacima koji su bili pod plastenicima prouzrokovale veliku štetu, a kolika je biće naknadno procijenjeno.

Problem je, osim niskih temperatura, izazvala bura, koja je u proteklim danima u jakim udarima dizala i crijep s kuća, pa je, tamo gdje nisu bili dobro povezani, kidala i zaštinu mrežu na južnom voću i cijepla foliju s plastenika.

Pod jakim udarima vjetra stradala su četiri plastenika Žarka Puhala iz trebinjskog naselja Gorica na oko 1.300 kvadratnih metara, gdje je sav nasad uništio temperaturni minus nakon što je vjetar prethodno pokidao foliju s plastenika.

Prve količine povrća  salate, blitve, mrkve, praziluka, spanaća, koje je trebalo da počnu da prodaju ovih dana, stradale su u potpunosti, a porodica Puhalo, kojoj je ovo jedini izvor prihoda, procjenjuje da je izgubila više od 10.000 maraka i da, s obzirom na to da su ulagali samo vlastiti novac, nemaju sredstava da ulože u proljećne kulture.

"Pokušavamo nešto spasiti pokrivanjem plastenika starim najlonima, što podiže temperaturu za dva do tri stepene, ali ako se dese ponovni slični naleti vjetra  to će biti ništa, a usljed dugotrajnih mrazeva smrzla je i zemlja u plastenicima", kaže Žarko.

S druge strane su posljedice na južnom voću, koje je ostalo nedovoljno zaštićeno, toliko vidljive jer su na smrznutim stablima listovi izuvijani ili su već počeli otpadati. Temperature u pojedinim trebinjskim naseljima su se spuštale i do 18, a ove kulture trpe samo minuse od nekoliko stepeni.

Agronomi tvrde da samo nar i neke vrste masline trpe niže temperature, dok limun izdržava pet, a mandarina osam stepeni ispod nule, tako da će svi nezaštićeni tanji dijelovi, mlađe grančice, zasigurno promrznuti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije