Privreda

Nema poteškoća u izgradnji mosta između Ljubovije i Bratunca

Nema poteškoća u izgradnji mosta između Ljubovije i Bratunca
Nema poteškoća u izgradnji mosta između Ljubovije i Bratunca

SARAJEVO - Ministar transporta i komunikacija BiH Ismir Jusko i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović konstatovali su danas u Beogradu da ne postoje nikakve poteškoće da se realizuje Sporazum o gradnji mosta na rijeci Drini, između Ljubovije i Bratunca.

Tokom sastanka je utvrđen dinamički plan za realizaciju, odnosno ubrzanje svih aktivnosti u vezi sa potpisivanjem sporazuma o novom graničnom prelazu na tom lokalitetu i njegovoj gradnji, za šta je Uprava za indirektno oporezivanje BiH već osigurala sredstva u svom budžetu za 2017. godinu, saopšteno je iz Ministarstva transporta i komunikacija BiH.

Analizirana je mogućnost revizije postojećeg i izrade novog sporazuma o održavanju graničnih mostova za putnički saobraćaj, te je zaključeno da će se po tom pitanju formirati zajedničke komisije u najskorijem roku.

Na sastanku je zaključeno da je potrebno intenzivirati sve aktivnosti oko potpisivanja novog sporazuma između BiH i Srbije o međunarodnom putničkom prevozu putnika i robe. Obje delegacije očekuju da taj sporazum bude potpisan već u oktobru.

Analizirana je i međusobna razmjena dozvola za prevoz robe u treće zemlje, te je zaključeno da će obje strane preduzeti sve da se broj tih dozvola poveća.

U cilju borbe protiv nelegalnog prevoza, zaključeno je da postoji urgentna potreba organizacije sastanka nadležnih inspektorata dva ministarstva.

Jusko je informisao Mihajlovićevu da su ubrzane aktivnosti u vezi sa sporazumom o delegiranju usluga u vazdušnom saobraćaju između BiH i Srbije, što će u najskorije vrijeme realizovati nadležna stručna tijela.

Kada je riječ o saradnji u oblasti elektronskih komunikacija, delegacija Ministarstva komunikacija i prometa BiH informisala je stranu Srbije da je završen postupak prihvatanja Memoranduma o razumijevanju između Savjeta ministara BiH i Vlade Srbije o saradnji u oblasti komunikacija.

Mihajlovićeva je obećala da će preduzeti mjere iz svoje nadležnosti kako bi u najskorijem roku od Vlade Srbije pribavila saglasnost za ovaj sporazum.

Analizirana je i saradnja u oblasti poštanskog prometa. Kada je riječ o željezničkom prometu, zaključeno je da postoji potreba revidiranja postojećih sporazuma o graničnim prelazima, te će obje strane u najskorijem roku imenovati stručne radne grupe koje će okončati taj postupak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije