Privreda

Nepogode i zvijeri odnijele milion i po KM

Nepogode i zvijeri odnijele milion i po KM
Foto: N.N. | Nepogode i zvijeri odnijele milion i po KM

TREBINJE - Trebinjski poljoprivrednici su u drugoj polovini 2017. godine pretrpjeli oko milion i po maraka štete od požara, suša, ali i napada divljih zvijeri na stočni fond.

"Šteta od požara je nesumnjivo najveća, od 47 naseljenih mjesta koje je zahvatao požar ukupna opožarena površina je 9.102 hektara, od toga je 8.411,69 hektara u državnoj svojini, a 690,69 hektara je privatna svojina, gdje je ukupna procijenjena šteta 1.287.213 maraka", kaže Jovo Runjevac, referent ovog odjeljenja.

On kaže da je direktna šteta, koja je procijenjena na voćkama i poljoprivrednim kulturama, bez izgorjele drvne mase, kod poljoprivrednih proizvođača 137.863 KM.

Runjevac dalje navodi da je u seoskoj regiji Ljubomira, u selu Ukšići, zabilježena šteta u visini od 6.800 KM od gradonosnih čestica, koje su djelimično ili sto odsto uništile poljoprivredne kulture početkom avgusta, dok je od napada divljih životinja, odnosno vuka i divljih pasa, u regijama Zupci i Orovac, šteta procijenjena na 8.150 maraka za zaklane ovce i krave.

Takođe je zabilježena i šteta od blizu 5.000 maraka zbog olujnih vjetrova, koji su oštetili plasteničku proizvodnju u pojedinim prigradskim naseljima oko Trebinja, kao i nešto pojedinačne štete na voćkama od suše takođe u prigradskim naseljima.

Runjevac dodaje da su djelimično iz gradskog granta za poljoprivredu isplaćeni svi oni poljoprivrednici kod kojih je procijenjeno da postoje realni osnovi za obeštećenje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije