Privreda

Od električnog automobila ostale samo tužbe

Od električnog automobila ostale samo tužbe
Od električnog automobila ostale samo tužbe

BANJALUKA - Priča o proizvodnji električnih automobila u RS završila je na tužbama firmi koje su za javno preduzeće "Nikola Tesla" pravile komponente za nikad sklopljeni automobil budućnosti.

U banjalučkom Okružnom privrednom sudu potvrđeno je da banjalučka firma "Elas Metalekspert" traže obeštećenje.

Radi se o predmetu po tužbi "Elas Metalexpert" d.o.o. Banjaluka, protiv tuženog "Nikola Tesla" d.o.o. Banjaluka radi isplate potraživanja. Vrijednost spora je 612.364 KM.

U istom sudu je potvrđeno da je tužba pristigla i od preduzeća "Jakše" iz Laktaša. Rješenje o izvršenju doneseno je u aprilu prošle godine; na kraju su stranke upućene na parnični postupak. Nezvanično, preduzeće u čijim prostorijama su prije više od dvije godine elektromobil vozali ministri, traži isplatu 300.000 maraka.

"Sve što vas interesuje o tužbama raspitajte se u Vladi Srpske", kratko poručuje Persa Klimenta, direktor javnog preduzeća "Nikola Tesla". "Što se toga tiče, te tužbe su na sudu i kako sud odluči, a ja zaista se bavim samo tekstilom."

U projektu izrade dijelova za električni automobil bilo je uključeno 5 firmi. Pod jednim krovom okupilo ih je poduzeće "Nikola Tesla" iz Banjaluke. Vlasti su krajem 2013. obećale proizvodnju 14.000 automobila. Da je projekat propao definitivno su priznali početkom prošle godine.

(NN/ATV)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije