Privreda

Organski proizvođači u BiH nezadovoljni podsticajima: Država ne mari za zdravu hranu

Organski proizvođači u BiH nezadovoljni podsticajima: Država ne mari za zdravu hranu
Organski proizvođači u BiH nezadovoljni podsticajima: Država ne mari za zdravu hranu

BANJALUKA, SARAJEVO, TREBINJE - Na području Bosne i Hercegovine raste potražnja za hranom iz zdravog uzgoja, proizvodnja je sve veća, jedino izostaju interesovanje države i veći podsticaji.

Prilikom pristupanja Evropskoj uniji, BiH će morati ispuniti određene uslove koji se odnose na organsku proizvodnju. Ukoliko ne bude imala najmanje tri odsto zemljišta na kojem se uzgaja organska hrana, BiH bi se mogla suočiti sa dodatnim problemom prilikom pristupanja Evropskoj uniji, tvrdi Sejad Herceg, predsjednik Saveza udruženja organskih proizvođača FBiH, koji je ujedno i koordinator mreže jugoistočne Evrope.

"Još nemamo podzakonske akte koji regulišu način distribucije, proizvodnje i plasmana organskih proizvoda", ističe Herceg, dodajući da se zbog toga organska proizvodnja ne implementira u BiH kao što to predviđaju mjere evropske regulative.

Smatra da će BiH morati pratiti evropske trendove i motivisati veći broj poljoprivrednika da se počnu baviti organskom proizvodnjom, jer zbog nedostatka podsticajnih mjera države i izostajanja precizne zakonske regulative može doći do smanjenja broja proizvođača.

"Iako ne postoji zvanični registar, imamo informaciju da na našem području ima oko 80 organskih proizvođača, a u toku je i prijava i sertifikacija", kaže naš sagovornik, dodajući da BiH trenutno ima oko 0,6 odsto površina pod organskom proizvodnjom.

"Povećanjem tih površina svakako bi porastao i broj radnih mjesta, kao i mogućnost zapošljavanja i samozapošljavanja, te opstanak ljudi, pogotovo u ruralnom području, ne bi bio upitan", naglašava Herceg.

Radovan Anđelić, predsjednik Udruženja organskih proizvođača Republike Srpske, smatra da ima površina koje su zanemarene, koje bi uz podršku države mogle biti pretvorene u područja organske proizvodnje.

"Naši proizvođači najviše se bave sakupljanjem i preradom gljiva, šumskih plodova i ljekovitog bilja. Svi proizvodi se izvoze", ističe Anđelić.

"Vlada sve veća zainteresovanost za prirodne proizvode, jer su građani počeli voditi brigu o zdravoj ishrani", kaže Mirna Katić, zaposlenik "Zdrave logike", dodajući da se trenutno najviše kupuju sezonske salate i voće.

Prema riječima naše sagovornice, "Zdrava logika" ima stalne kupce koji su prepoznali kvalitet i dolaze redovno da bi popunili svoje zalihe.

Prema podacima kompanije "Organska kontrola", koja je ovlašteno sertifikacijsko tijelo za izvoz organske hrane na tržište Evropske unije, na području BiH ima 39 sertifikovanih proizvođača organskih namirnica. Prema njihovim riječima, broj zainteresovanih za bavljenje ovom proizvodnjom raste iz godine u godinu. Dodaju da je veće interesovanje za sertifikate za EU tržište, zbog zakona koju tačno regulišu ovu proizvodnju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije