Privreda

Osnivanje firme za samo 3 dana

Osnivanje firme za samo 3 dana
Osnivanje firme za samo 3 dana

BANJALUKA - Svaki privrednik u RS od ponedjeljka u bilo kojoj od 11 ispostava Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF) u RS može da preda zahtjev za otvaranje firme, a rješenje o njenom osnivanju će dobiti za samo tri dana.

Ovo je danas ozvaničila Željka Cvijanović, predsjednica Vlade RS, nakon sastanka sa predstavnicima svih relevantnih institucija uključenih u uvođenje jednošalterskog (one non-stop) sistema, jednog od ključnih projekata reforme rada s ciljem rasterećenja privrede RS.

Cvijanovićeva je istakla da će registraciju firme, umjesto za 23 dana, biti moguće obaviti za samo tri dana.

Podsjećamo da, prema rezultatu istraživanja koje su sprovele "Nezavisne novine", procedura osnivanja privrednog društva u formi manjeg društva s ograničenom odgovornošću u RS traje najmanje 41 dan.

Cvijanovićeva je kazala da će od sada troškovi osnivanja jednočlanog društva sa ograničenom odgovornošću koštati do 100 KM, dok je za ovu stavku ranije bilo potrebno izdvojiti između 1.130 KM do 1.532 KM.

Takođe je obavezan minimalni osnivački kapital smanjen sa 2.000 KM na jednu KM, dok se troškovi sudskih taksi, koji su ranije naplaćivani u iznosu između 500 i 800 KM, više neće naplaćivati.

"Administrativne takse smo u potpunosti ukinuli, a napravili smo i veoma značajna smanjenja troškova notarskih naknada, tako da one sada, na primjer, za jednočlano društvo sa ograničenom odgovornošću umjesto ranijih 351 KM iznose 3,5 KM, odnosno 45 KM, u zavisnosti da li je u pitanju fizičko ili pravno lice", rekla je Cvijanovićeva.

"Uvođenjem jednošalterskog sistema smo postali među prvima u regiji, ali i među rijetkima u Evropi koji posjeduju ovakav efikasan sistem", rekla je Cvijanovićeva i dodala da trenutno veliki broj evropskih zemalja nije ni blizu uvođenja ovakvog sistema.

"Prva faza projekta uvođenja jednošalterskog sistema je okončana početkom septembra, kada smo realizovali neophodne zakonske reforme, sada ulazimo u drugu fazu, a tokom naredne godine ćemo raditi na najmodernijem provođenju projekta elektronske registracije preduzeća, što je ujedno i posljednja faza", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je, između ostalog, istakla da će uvođenje reforme o radu u konačnici dovesti i do objedinjavanja registara privrednih subjekata.

"Do sada smo imali sudski, poreski i statistički registar, a po okončanju ovog postupka stvorićemo jedinstvenu bazu svih ovih podataka koji će biti osnova planiranje svih naših budućih strateških razvojih i privrednih aktivnosti", rekla je premijerka RS.

Ona je najavila da će ovaj projekat zajedno sa usvajanjem ekonomske politike za narednu godinu biti dio reformi usmjerenih ka stvaranju što povoljnijeg poslovnog ambijenta.

Cvijanovićeva je istakla da uvođenjem "one non-stop sistema" Vlada RS ima za cilj da stranim investitorima pošalje poruku da u RS mogu svoje preduzeće registrovati veoma brzo, za malo novca i bez opterećujućih birokratskih procedura.

"Drugi, još važniji, cilj ove reforme je podsticanje samozapošljavanja. Mislim da smo na ovaj način jasno dali osnovu za to da svako ko ima inicijativu da pokrene sopstveni posao", objasnila je ona.

Jelena Ćetković, direktor APIF-a, precizirala je da će se podnošenje zahtjeva za registraciju preduzeća po jednošalterskom modelu, osim u Banjaluci, moći obaviti u njihovim ispostavama koje se nalaze u Prijedoru, Gradišci, Modriči, Doboju, Biljeljini, Zvorniku, Istočnom Sarajevu, Sokocu, Foči i Trebinju.

"Postupak donosi mogućnost veoma jednostavnog registrovanja firme uz veliko skraćenje procedura. Privrednici neće morati da idu od institucije do institucije, a najveći dio posla ćemo mi obavljati za njih", istakla je Ćetkovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije