Privreda

Pokrenut postupak za utvrđivanje uslova za stečaj u Sarajevotekstilu

Pokrenut postupak za utvrđivanje uslova za stečaj u Sarajevotekstilu
Pokrenut postupak za utvrđivanje uslova za stečaj u Sarajevotekstilu

SARAJEVO - Općinski sud u Sarajevu pokrenuo je prethodni postupak za utvrđivanje uslova za otvaranje stečajnog postupka nad Privrednim društvom za unutrašnju i vanjsku trgovinu Sarajevotekstil d.d. Sarajevo.

Za privremenog stečajnog upravnika imenovan je Avdo Čaušević iz Sarajeva.

Privremeni stečajni upravnik će izvršiti uvid u poslovne knjige i dokumentaciju Sarajevotekstila, te utvrditi da li postoji razlog za otvaranje stečajnog postupka.

Takođe, ispitat će da li se poslovanje stečajnog dužnika može u cjelini ili djelimično nastaviti u toku prethodnog postupka, te će izvršiti kontrolu poslovanja.

Privremeni stečajni upravnik je dužan podnijeti izvještaj u roku od 30 dana od dana imenovanja u kojem će saopštiti o preduzetim radnjama i iznijeti svoje stručno mišljenje o zatečenom stanju.

Radnici Sarajevotekstila i Sindikat trgovine BiH u više navrata su upozoravali da kompanija tone ka dnu zbog nemogućnosti i nedostatka volje većinskih vlasnika da nađu dogovor i riješe međusobna višemilionska dugovanja i potraživanja.

Posljednji finansijski izvještaj Sarajevotekstila dostupan na Sarajevskoj berzi za prvo polugodište 2015. godine pokazuje da je kompanija imala gubitak iznad visine kapitala od 1,2 miliona KM.

Samo u prvih šest mjeseci neto gubitak bio je 3,48 miliona KM, dok je u 2014. godini iznosio 2,9 miliona KM.

Sarajevotekstil raspolaže imovinom u vidu nekretnina, postrojenja i opreme čija je neto vrijednost na dan 30.6.2015. godine iznosila više od četiri miliona KM.

Najveći dioničari Sarajevotekstila su FIBEST S.R.L. sa 37,9 posto dionica, SABEN d.o.o. Sarajevo posjeduje 34,6 posto, Inicijativa d.o.o. 20,0 posto, itd.

(Indikator.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije