Privreda

Pregovori o adaptaciji SSP-a: Približeni stavovi EU i BiH

Pregovori o adaptaciji SSP-a: Približeni stavovi EU i BiH
Pregovori o adaptaciji SSP-a: Približeni stavovi EU i BiH

BRISEL - Druga runda pregovora između delegacija Evropske komisije i BiH o adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU, u Briselu je juče okončana približavanjem pozicija članova bh. delegacije s nivoa zajedničkih organa i EK, iako se s ovim stavovima ne slaže RS.

Kako nam je, naime, rekao Miljan Erbez, član pregovaračkog tima BiH iz RS, stav RS jeste da u ovom trenutku poljoprivreda i prehrambena industrija Republike Srpske nisu spremne za prilagođavanje SSP-a zahtjevu EU.

Erbez je dodao da su predstavnici EU o tome već upoznati.

On je istakao i da se cijela delegacija iz BiH ne slaže da bude uvedena retroaktivna primjena sporazuma od 1. jula 2013, odnosno od ulaska Hrvatske u EU, što bi podrazumijevalo, na neki način, vraćanje svih carina koje su dosad naplaćene.

"Obično se to u trgovinskim sporazumima ne vraća direktno, nego se radi neka kompenzacija s uvozom nove robe, što je neprihvatljivo za cijelu delegaciju BiH", rekao je Erbez, dodajući da je nova runda pregovora zakazana za kraj aprila.

Inače, pozicije koje je u Briselu delegacija BiH prezentovala predstavnicima EU usvojene su 9. marta u Vijeću ministara BiH.

"Te pozicije su sa zahtjevima da bude usvojeno fazno prilagođavanje za dio proizvoda koji su najosjetljiviji, što je kratkoročno dobro, ali će dugoročno imati negativan uticaj na poljoprivrednu proizvodnju u BiH, prehrambenu industriju i uopšte zaposlenost u ovom sektoru, ne samo u Republici Srpskoj, nego i cijelom poljoprivrednom sektoru u BiH", rekao je Erbez.

On je naveo da su juče u Briselu održani protesti poljoprivrednika iz zemalja članica EU, da su ulice bile pune traktora i da to možda govori o nekim poljoprivrednim politikama u EU.

Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara BiH, izjavio je da BiH treba da podrži domaću proizvodnju, upozorivši da za riječ "zaštita" u Briselu nema razumijevanja, ali da svi u BiH treba da podrže domaću proizvodnju na različite načine.

"Pregovarački tim će vjerovatno da ima još dosta sesija i tako i treba da bude dok se ne postigne obostrano zadovoljavajući dogovor. A dok se pregovara, nadležnim vlastima u BiH preporučujem da ne gledaju samo šta će da uadi pregovarački tim, nego da sjednu i da pomognu poljoprivrednom sektoru u BiH. Jednog dana ćemo liberalizovati u potpunosti sve tarifne linije. Suština postojanja Evropske komisije je liberalizacija i slobodno tržište, što znači da bismo, ako bi nas sutra pozvali u EU, šta bi onda rekli, morali da izvršimo potpunu liberalizaciju", rekao je Šarović, dodajući da su podsticaji u entitetima za 30 posto manji nego što su bili prije četiri-pet godina.

"Gdje to vodi? Znači, poljoprivrednom sektoru mora se u stvarnosti pomoći i podržati ih, ukoliko želimo da budu konkurentni", rekao je Šarović.

Predsjedništvo BiH prije nekoliko sedmica usvojilo je novi pristup pregovorima o adaptaciji i pristalo na princip tradicionalne trgovine, koji je jedan od ključnih uslova za podnošenje kredibilne aplikacije za članstvo BiH u EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije