Privreda

Radnici pisali vrhu RS i SIPA: Agarval izvlači milione iz “Krajina osiguranja”

Radnici pisali vrhu RS i SIPA: Agarval izvlači milione iz “Krajina osiguranja”
Radnici pisali vrhu RS i SIPA: Agarval izvlači milione iz “Krajina osiguranja”

BANJALUKA - Radnici „Krajina osiguranja“ uputili su danas dopis predsjedniku i premijeru Republike Srpske Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović, Okružnom tužilaštvu Banjaluka i Agenciji za istrage i zaštitu BiH (SIPA) u kojem traže da hitno preduzmu mjere kako bi spriječili dalje nezakonito poslovanje novog vlasnika društva Navena Agarvala.

Kako saznaje poslovni portal Capital.ba radnici su opisali sve nezakonitosti koje Agarval čini od momenta kada je preuzeo „Krajina osigurnje“ do danas. Između ostalog, radnici su do detalja opisali kako je Amerikanac indijskog porijekla za nekoliko dana osnovao nekoliko firmi u koje je prebacivao milione iz „Krajina osiguranja“, kako je zaključivao ugovore o zakupu prostora u Americi i ovom društvu ispostavljao račune, kao i brojne druge nezakonitosti.

Sve je počelo nakon što su običnom većinom glasova ova dva akcionara na vanrednoj sjednici Skupštine akcionara 19. januara ove godine donijeli niz nezakonitih odluka, a između ostalog, i odluku o izmjeni Statuta društva.

Zbog nezakonite izmjene Statuta, Investiciono-razvojna banka RS, kao predstavnik državnog kapitala je podnijela tužbu kojom traži poništenje odluka donesenih na vanrednoj sjednici.

„Vidljivo je da njih dvoje zajedno kontrolišu društvo, a na štetu ostalih akcionara“, navode radnici.

Radnici stiču i da je, nakon informacija da je Agarval oko šest miliona KM od emisije akcija prenio na račune preduzeća u Banjaluci, koja su u njegovom vlasništvu, sprovedena hitna kontrola „Krajina osiguranja“.

Prema izvodima društva, koji su izuzeti u toku vanredne kontrole od strane Agencije za osiguranje RS, utvrđeno je da je Agarval raspolagao novcem od uplaćenih akcijama sa računa za posebne potrebe, iako je taj novac trebao da bude na računu sve do okončanja postupka registracije povećanja kapitala u sudu.

U dopisu je precizirano i kako je taj novac prebacivan sa računa na račun i iz jedne banke u drugu, a posebno je zanimljivo prebacivanje novca sa računa za redovno poslovanje „Krajina osiguranja“ na novoosnovane Agarvalove firme u Banjaluci.

„Na račun firme „SOFTWARE AND NEW BUSINESS TEHNOLOGIES“ sa računa za redovno poslovanje „Krajina osiguranja“ 2. februara preneseno je tri miliona KM kao ulaganje društva u osnovni kapital te firmu. Ova firma registrovana je samo nekoliko dana ranije, 22. januara, kao jednočlano društvo u vlasništvu Navena Agarvala, sa osnivačkim ulogom od jedne KM“, ističu radnici.

Pored toga, tri dana kasnije, 5. februara, sa računa „Krajina osiguranja“, na svoju drugu firmu, “INNOVATIVE TECHNOLOGIES BALKAN”, koju, takođe, za jednu KM osniva 25. januara, prebacuje još tri miliona KM.

Ove transakcije, dodaju radnici, izvršene su kao otkup udjela u novoosnovanim firmama, u potpunom Agarvalovom vlasništvu.

Agencija za osiguranje je u toku vanrednog nadzora izuzela dva ugovora o prenosu udjela i povećanju osnovnog kapitala, oba potpisana 1. februara 2016. godine, koji su bili osnov za transakcije.

Ugovorne strane u tim ugovorima su Naveen Aggarval kao prenosilac svog udjela iz novoosnovanih firmi na druge dvije strane, a to su „Krajina osiguranje“ i „Business tehnical Solution“ iz Čikaga, kao sticaoca tih udjela.

„Po tim ugovorima Naven Agarval ustupa vlasničke udjele i to „Krajini“ 49 odsto, a firmi iz Čikaga 51 odsto u svojim firmama, a sticaoci udjela se obavezuju da će platiti tri odnosno 3,1 milion KM. Krajnji ishod je sticanje udjela u firmama čiji osnovni kapital iznosi jednu KM za milionske iznose. Ugovori su potpisani nečitkim potpisima, uz koje se ne navode imena potpisnika“, navodi se u dopisu.

Tvrde i da je 8. februara, kada je vršen vanredni on–site nadzor u društvu novac zatečen na računima Agarvalovih firmi, ali da ga je on sutradan vratio na račune „Krajine“.

„Raspolaganje novcem društva od uplaćenih akcija, za ova nedozvoljena ulaganja i to prije nego što je u sudskom registru upisano povećanje kapitala, stvara sumnju da je novac od emisije koji su Naven Agarval i Gupta Neete uplatili po okončanju postupka emisije, trebao biti iznesen iz društva. Obje transakcije je obavio Agarval na osnovu ovlaštenja iz spornih, nezakonitih odredbi Statuta“, ističu radnici.

 

Direkor Mihajila ponovo smijenjen

Upravni odbor „Krajina osiguranja“ Banjaluka danas je ponovo razriješio nedavno imenovanog vršioca dužnosti direktora ovog osiguranja Milana Mihajila.

U Odluci UO, koju je potpisao predsjednik Naven Agarval, navedeno je da ona stupa na snagu odmah.

„UO će preduzeti sve aktivnosti u cilju utvrđivanja krivične odgovornosti Milana Mihajila zbog postojanja osnovane sumnje da je protipravno raspolagao novcem „Krajina osiguranja“i preduzimao i druge protivpravne radnje“, navedeno je u Odluci.

Ovo je druga odluka UO o smjeni Mihajila u ovom mjesecu. Prva je donesena početkom juna, ali je UO nakon nekoliko dana tu odluku povukao.

Direktori u „Krajina osiguranju“ se posljednjih mjeseci smjenjuju kao na traci. Mihajilo je četvrti smijenjeni v.d. direktora u zadnja četiri mjeseca odnosno od kada su „Krajina osiguranje“ preuzeli novi vlasnici.

Prije njega, početkom maja razriješen je Vedranko Špirić, a prije Špirića Bakir Pekušić koji je na toj funkciji zamijenio Milu Gromilić.

(Capital.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije