Privreda

Rusi grade fabriku peleta i pilanu

Rusi grade fabriku peleta i pilanu
Rusi grade fabriku peleta i pilanu

HAN PIJESAK - Milorad Dodik, predsjednik RS, i delegacija privrednika iz ruske firme "Komsar" danas su se, tokom posjete opštini Han Pijesak, dogovorili o izgradnji velike pilane te fabrike peleta.

"Ruska Firma 'Komsar' ima već investicije u Srpskoj. Ista Firma gradi termoelektranu Ugljevik tri. Danas smo u Han Pijesku zbog pokazanog interesovanja ruskog milijardera Rašida Serdarova, vlasnika firme 'Komsar', da ovdje izgradi fabriku peleta, koja bi kao sirovinu koristila drvni otpad sa područja ove i susjednih opština", rekao je Dodik i dodao da smo svjedoci Seradarovog interesovanja da izgradi i jednu veliku pilanu u Han Pijesku, koji je srce zone najbogatije kvalitetnom šumom.

Prema njegovim riječima, dosadašnja saradnja Vlade RS sa ovom firmom garantuje da će izgradnja teći veoma brzo ako probleme ne budu pravile lokalne i republičke vlasti.

"Han Pijesak zaslužuje da ima fabrike visoke prerade drveta, kao sirovine. To sam obećao Han Pijesku i zato sam sada ovdje", naglasio je Dodik.

Ruski milijarder Rašid Serdarov zadovoljan je lokacijom za izgradnju fabrike peleta, a za veliku pilanu iskoristio bi već postojeći prostor bivše fabrike za preradu drveta u industrijskoj zoni Mekote.

Dodik i Serdarov posjetili su juče i TE Ugljevik tri, u čiju izgradnju je uloženo 700 miliona evra.

Njih dvojica potvrdili su 27. marta u Ugljeviku da će, osim postojeće TE Ugljevik jedan, biti izgrađena još jedna elektrana sa dva bloka po 300 megavata. Kako je planirano, ovaj elektroenergetski objekat, koji će zapošljavati 800 radnika, u rad će biti pušten 2014. godine.

RS neće urušavati svoje interese

RS nije spremna da urušava svoje interese zbog bilo kakvih zahtjeva koji dolaze iz Federacije BiH, istakao je Milorad Dodik, predsjednik RS.

On je dodao da je očigledno da je na nivou FBiH i BiH prisutan problem u zastoju u funkcionisanju vlasti, tako da od predstojećeg sastanka lidera političkih partija u Banjaluci očekuje da dobije informacije na koji način će se to dalje odvijati.

"Sa druge strane, postoje određene stvari iz takozvane mape puta, koja je nedavno usvojena u Briselu - (sprovođenje presude) 'Sejdić i Finci' i mehanizam koordinacije. To će biti tačke koje će biti nezaobilazne na ovom sastanku", rekao je Dodik i dodao da je sve rečeno kada je u pitanju sprovođenje presude "Sejdić i Finci" i da je tu stav RS jasan.

Dodik je još izjavio da Sud BiH, ukoliko ostane, može da bude prihvatljiv samo u onom dijelu da presuđuje prema zakonima za koje je BiH nadležna.

"U tom pogledu treba da riješi pitanje nekog svog drugostepenog organa, a ne da iste sudije budu i prvostepene i drugostepene", rekao je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije