Privreda

Štrajkovi neće ugroziti letove iz Banjaluke

Štrajkovi neće ugroziti letove iz Banjaluke
Foto: N.N. | Štrajkovi neće ugroziti letove iz Banjaluke

BANJALUKA - Letovi "RyanAira" iz Banjaluke, bez obzira na konstantne štrajkove pilota i kabinskog osoblja, neće ugroziti planove koje ta kompanija ima za banjalučki aerodrom, rečeno nam je u toj kompaniji.

Kako je za "Nezavisne" pojasnio Denis Barabas, zamjenik direktora za prodaju i marketing za centralnu i istočnu Evropu u "RyanAiru", očekuje se da će kompanija naredne godine prevesti 100.000 putnika preko banjalučkog aerodroma i da će letovi početi na vrijeme, kako je bilo i planirano.

Podsjećanja radi, letovi ka Memingenu, kraj Minhena, u Njemačkoj, i letovi ka Skavisti, kraj Stokholma, u Švedskoj, trebalo bi da počnu 30. oktobra, dok će 2. novembra početi letovi ka belgijskom Šarlroju, kraj Brisela.

U zimskoj sezoni svi letovi predviđeni su sa frekvencijom dva puta sedmično.

"Iako ne razlažemo letove prema rutama, veoma smo zadovoljni ukupnim interesovanjem i rekordnim brojem ranih rezervacija", rekao je Barabas.

Na pitanje "Nezavisnih" da li će iz Banjaluke biti nekih novih linija u skorije vrijeme, Barabas je istakao da će ljetna šema letenja za narednu godinu biti uskoro objavljena.

"Uvijek smo zainteresovani za nove rute, a njihovo otvaranje zavisi od raspoloživih kapaciteta u avionima, potražnji za letovima i povoljnim aerodromskim ugovorima", rekao je on.

Na banjalučkom aerodromu nedavno su nam rekli da imaju velike planove za "RyanAir" i da će ovi letovi imati veliki uticaj na turistički potencijal grada i banjalučke regije.

Ukoliko se radni sporovi širom Evrope nastave, neizvjesno je kako će se to srednjoročno odraziti na irsku niskobudžetnu avio-kompaniju.

Podsjećanja radi, proteklih mjeseci "RyanAir" potresaju štrajkovi, a naredni štrajk najavljen je za petak, kada će kabinsko osoblje "RyanAira" iz Španije, Italije, Belgije, Holandije i Portugala obustaviti rad.

Očekuje se da će štrajk pogoditi značajan dio "RyanAirove" flote, s obzirom na to da osoblje iz ovih zemalja opslužuje više letova i u drugim zemljama.

Serija štrajkova počela je 12. jula, kada su piloti "RyanAira" iz Irske prestali letjeti, a štrajkovima je bilo pogođeno 4.000 putnika.

Nakon toga su 25. i 26. jula u štrajk treći put stupili kabinski radnici iz Belgije, Španije i Portugala, a italijanske kolege su im se pridružile 25. jula.

A 3. avgusta su irski piloti ponovili štrajk, koji je ovaj put trajao četiri dana, dok su njemački piloti u štrajk stupili 10. avgusta. Istog dana u štrajk su stupili i piloti iz Holandije.

Posljednji veliki štrajk desio se 13. septembra, kada je štrajkovalo kabinsko osoblje iz Španije, Italije, Belgije, Holandije i Portugala.

Ukoliko bude problema za letove iz Banjaluke, to bi mogli biti štrajkovi belgijskog osoblja, s obzirom na to da "RyanAirova" baza u Šarlroju opslužuje veliki broj okolnih zemalja.

Kako pišu britanski mediji, štrajkovi su se odnosili na sporove s kompanijom u vezi s platnom osnovicom, unapređenjima, godišnjim odmorima i drugim vezanim pitanjima.

S nekim od sindikata "RyanAir" je uspio sklopiti dogovore o ovim pitanjima, posebno kad se radi o irskim pilotima.

U cijeli konflikt prije nekoliko dana umiješala se i Evropska komisija, koja je od kompanije zatražila da sa lokalnim osobljem u lokalnim zemljama sklapa pojedinačne ugovore, a ne da irske ugovore primjenjuje u cijeloj EU bez izmjena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije