Privreda

Talgo voz konačno u prometu

Talgo voz konačno u prometu
Talgo voz konačno u prometu

SARAJEVO - Garniture vozova „Talgo“ puštene su u željeznički putnički saobraćaj nakon priprema i testnih vožni, i voz će za sada saobraćati na relaciji Sarajevo-Doboj.

Kupoprodajni ugovor je sklopljen još 2005. godine za 132 miliona KM putem robnog kredita od Vlade Španije. Ovi luksuzni vozovi su iz Španije u BiH dopremljeni 2010. godine.

"Pri put uvodimo novi putnički voz na relaciji Sarajevo-Doboj nakon više od 40 godina. Plan je da u skorije vrijeme voz ide do Banjaluke. Očekujemo saglasnost Ministarstva saobraćaja i veza RS da bi produžili do Banjaluke", rekoa je Samir Kadrić, savjetnik u Željeznicama FBiH.

Iz „Željeznica FBIH“ u petak su saopštili da su ovom novom savremenom vozu dali ime „BH voz“ i očekuju verifkaciju, te da njegova najvažnija funkcija i jeste da povezuje cijelu BiH brzo, sigurno i efikasno.

Ovaj voz će iz Sarajeva polaziti u 16.28 sati i vožnja će trajati nešto duže od tri sata s obzirom da je dolazak u Doboj planiran u 19.35 sati. Polazak iz Doboja je u 3.49 sati nakon čega je dolazak u Sarajevo u 6.53 sati. Voz će primati putnike i u Visokom, Kaknju, Zenici, Žepču, Zavidovićima i Maglaju.

"Zbog stanja pruga brzine su nepromjenjene, ali po završetku izgradnje koridora 5C, plan je da se pristupi revitalizaciji pruge", napomenuo je Kadrić, dodavši da zbog konfiguracije zemljišta nisu moguće veće brzine.

Cijene karata ostaće iste, uvećane za cijenu rezervacije. Povratna karta do Doboja, za drugi razred je 34 KM.

Kapacitet ovog voza je 237 sjedišta.

U toku su pregovori sa Hrvatskim željeznicama da se "BH voz" uvede i na međunarodnoj liniji Sarajevo-Zagreb i to u decembru.

"Očekujemo usvajanje novog reda vožnje za 2017. godinu. Vjerujemo da će BH voz biti uvršen na međunarodnoj liniji Sarajevo -Zagreb a pregovara se i o ponovnoj uspostavi putničkog željezničkog saobraćaja do Ploča, bar u ljetnom periodu", kazao je Kadrić.

Talgo vozovi su savremeni, brzi nagibni vozovi koji putnicima pružaju izuzetan komfor, pristup internetu i ostale pogodnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije