Privreda

"Terme Ozren" do kraja godine

"Terme Ozren" do kraja godine
Foto: Srna | "Terme Ozren" do kraja godine

​PETROVO - Izgradnja banjsko-turističkog kompleksa "Terme Ozren" u Kakmužu, kod Petrova, vrijednog oko tri miliona evra, teče planiranom dinamikom, pa bi radovi na objektu trebalo da budu završeni do kraja ove godine.

U to se uvjerila Dragica Kovač, ministarka trgovine i turizma Republike Srpske, koja je zajedno s načelnikom opštine i investitorom posjetila gradilište, nakon čega je izrazila zadovoljstvo što je preduzeće "Milojević Gilje-gas" iz Bijeljine ispunilo ugovorne obaveze.

Poručila je da Vlada RS podržava lokalne zajednice koje stvaraju preduslove za razvoj svojih ruralnih sredina i privlačenje investitora za banjske kapacitete, od kojih su neki djelimično ili nikako iskorišteni.

Ona je napomenula da je resorno ministarstvo 2016. godine prepoznalo i pomoglo početak izgradnje banjsko-turističkog kompleksa "Terme" kako bi se obogatila turistička ponuda RS, ali i podstakao ekonomski razvoj Petrova.

"Projekat u Petrovu je primjer dobre saradnje resornih ministarstva i Vlade Srpske s lokalnim zajednicama koje su stvorile dobre uslove za investitore", rekla je Kovačeva.

Smatra da su investicije u infrastrukturu banjskih kapaciteta način da se stvaraju banjski centri u RS konkurentni ponudom i prihvatljivi i najzahtjevnijim inostranim tržištima.

"Ministarstvo i Vlada će i dalje podržavati zajednice koje daju jednake šanse razvoju ruralnih i urbanih sredina, kako bi se poboljšali uslovi života i tako zadržalo stanovništvo", poručila je Kovačeva.

Inače, izgradnjom banjskog kompleksa u ovoj lokalnoj zajednici stvoreni su preduslovi i za naredni projekat, a to je uređenje turističke zone Kaluđerica.

"Kako bi se upotpunio turistički sadržaj, uporedo se radi na turističkoj zoni kako bi se turizam kao privredna grana opštine podigao na zavidan nivo, a građani i poljoprivrednici osjetili sve benefite", rekao je Ozren Petković, načelnik opštine.

Očekuje da će puštanjem u rad "Terme Ozren" Petrovo ući na turističku mapu BiH i Evrope.

Slaviša Jović, direktor bijeljinske kompanije "Milojević Gilje-gas", kaže da su, zahvaljujući dobroj saradnji s Vladom RS, uklonjene brojne administrativne barijere u izgradnji objekta, koji će već krajem ove godine ili početkom iduće biti u funkciji.

"Završava se krovna konstrukcija, kako na hotelu, tako i na zatvorenom bazenu. Krenuli su postavljanje stolarije, montaža grijanja i ventilacije, keramičarski radovi. Ugovoreni su i fasaderski radovi, a radi se i na vanjskom uređenju", kazao je Jović za "Nezavisne".

Inače, Vlada RS je ovoj kompaniji dodijelila koncesiju na 19 godina za korištenje termomineralne vode na ležištu Kakmuž, a kojom će se snabdijevati terme.

Termomineralna voda u Kakmužu naučno je ispitivana i dokazano je da pomaže kod reumatizma, psorijaze, problema sa sinusima, deformacija kičmenog stuba, povišenog krvnog pritiska, kao i niza drugih oboljenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije