Privreda

Tri drvoprerađivača ostaju bez ugovora

Tri drvoprerađivača ostaju bez ugovora
Foto: Ilustracija | Tri drvoprerađivača ostaju bez ugovora

BANJALUKA - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske izdalo je nalog "Šumama RS" da s onim drvoprerađivačima za koje je utvrđeno da su izvozili i preprodavali trupce, a što je strogo zabranjeno, odmah raskine postojeće i ne potpisuje nove ugovore, a koji će se sklapati u narednim sedmicama.

Kazao je to juče Goran Zubac, pomoćnik resornog ministra, nakon sastanka sa direktorima svih šumskih gazdinstava u RS, koji je održan upravo na inicijativu Ministarstva.

Prema riječima Riste Marića, direktora "Šuma RS", bez novog ugovora u isporuci šumskih drvnih sortimenata će najvjerovatnije ostati tri preduzeća, ali nije naveo koja.

"Moram da budem oprezan. Dobro ćemo mjeriti kada je u pitanju raskidanje ugovora s onima koji su izvozili. Imamo drvoprerađivača koji ima 75 radnika, a izvezao je 35 kubika trupca. Postavlja se pitanje opravdanosti uskraćivanja ugovora za drugo polugodište s obzirom na broj zaposlenih", kazao je Marić.

Kako je dodao, na osnovu analize koju su "Šume RS" dobile od Uprave za indirektno oporezivanje BiH, u posljednje vrijeme od 26.000 kubnih metara izvezenog šumskog drvnog sortimenta samo je oko 1.000 kubika bilo u trupcima. Rekao je i da su te aktivnosti prestale nakon što je pojedinim drvoprerađivačima u aprilu obustavljena isporuka zbog sumnje da su se bavili prepodajom i izvozom.

Lazo Šinik, sekretar Udruženja šumarstva i drvoprerade u Privrednoj komori RS, kaže kako je taj broj vjerovatno veći, te da su u pitanju samo oni drvoprerađivači za koje postoje pouzdani dokazi da su se bavili nedozvoljenim radnjama.

"Nama nije u interesu da se neko snabdijeva sirovinom, a da zatim ne napravi višu vrijednost ili proizvod više faze i zato smo na to stalno ukazivali, a znamo da imamo deficit u odnosu na kapacitete kada je u pitanju etat, tačnije količina šumskih sortimenata koji se prerađuju", kazao nam je Šinik.

Inače, kako je juče najavljeno, uskoro će se krenuti u potpisivanje novih šestomjesečnih ugovora sa drvoprerađivačima, a po novim poboljšanim kriterijumima.

Naime, usaglašeno je da se sirovinom hrasta podrže samo one firme koje prave finalni ili polufinalni proizvod.

Druga promjena je ta da se prilikom sklapanja ugovora posmatra stepen realizacije ugovora u protekle tri godine, dok se ranije gledao samo prosjek od jedne. Takođe, u lokalnim zajednicama sa kojih se odlivaju šumski drvni sortimenti na druga područja sa dodatnih deset odsto moraju se podržati domaći drvoprerađivači.

Osnovni indikatori poslovanja u proteklih pet mjeseci pokazuju da "Šume RS" posluju u planiranim okvirima. Proizvodnja je na osnovu plana ostvarena sa 101 odsto, sječa i izvoz i prodaja se kreću u iznosu od 97 odsto, a naplativost je na 98,7 odsto, što je na nivou prethodne godine.

Štrajk ispolitizovan

Risto Marić kazao je juče povodom najavljenog štrajka radnika, koji je zakazan za petak, kako je cijela tema ispolitizovana, te da neće doći do smanjenja plata, već do umanjenja naknada poput regresa, minulog rada, troškova prevoza i toplog obroka.

Kako je rekao, pravilnik na koji su radnici i Sindikat kivni nije donijela samo Uprava "Šuma RS", nego je on usvojen od strane Nadzornog odbora, a na osnovu odluke Vade RS.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije