Privreda

U Dubrovniku potpisan Memorandum o jadransko-jonskom gasovodu

U Dubrovniku potpisan Memorandum o jadransko-jonskom gasovodu
U Dubrovniku potpisan Memorandum o jadransko-jonskom gasovodu

PODGORICA - U Dubrovniku je danas potpisan Memorandum o razumijevanju za projekat izgradnje Jadransko-jonskog gasovoda.

Memorandum su potpisali ministar ekonomije Crne Gore Vladimir Kavarić sa hrvatskim i albanskim kolegama Tomislavom Panenićem i Ilirom Bejtjaem i izvršnim direktorom državne naftne komapnije Azerbejdžana SOCAR Muradom Hejdarovim.

Iz crnogorskog Ministarstva ekonomije saopšteno je da je Kavarić učestvovao na "Dubrovnik forumu 2016" u Hrvatskoj, gdje je govorio u okviru panela "Jačanje energetske sigurnosti EU: povezivanje tri mora" o temi "Benefiti regionalne energetske saradnje".

"IAP je jedini način gasifikacije za Crnu Goru. Zbog toga smo spremni da kao Vlada učinimo sve da ubrzamo i uspješno realizujemo ovaj projekat. NJegova realizacija može biti odličan primjer regionalne saradnje i pokazati kako možemo biti uspješni kada radimo zajedno", rekao je Kavarić i izrazio zadovoljstvo zbog potpisivanja Memoranduma koji, između ostalog, podrazumijeva uspostavljanje jedinice za upravljanje projektima kojoj će stalni zemlja domaćin biti upravo Crna Gora.

Hrvatski ministar Tomislav Panenić rekao je da će Jadransko-jonski gasovod biti generator energetske stabilnosti regiona, a potpisivanje Memoranduma o saradnji garantuje dalju realizaciju svega potrebnog u nacionalnim zakonodavstvima.

Izvršni direktor naftne kopmpanije SOCAR-a za Balkan Murad Hejdarov rekao je da je cilj njegove kompanije spajanje Kaspijskog i Jadranskog mora, te da vjeruju da će se sve realizovati prema planu.

Tema ovogodišnjeg Dubrovnik foruma bila je "Jačanje Evrope: Povezivanje sjevera i juga", a učestvovali su predsjednici, ministri i ostali visoki zvaničnici iz Hrvatske, Albanije, Makedonije, BiH, Poljske, Litvanije, Moldavije, Rumunije, Mađarske, zatim visoki predstavnici Evropske komisije, kao i predstavnici energetskih kompanija iz nekoliko zemalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije