Privreda

U junu proizvođačke cijene više za 0,5 odsto

U junu proizvođačke cijene više za 0,5 odsto
U junu proizvođačke cijene više za 0,5 odsto

SARAJEVO - Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda za ukupnu industriju BiH u junu više su za 0,5 odsto u odnosu na maj, dok su niže za 2,3 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

U junu, u poređenju sa prethodnim  mjesecom, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na domaćem tržištu više su za 0,3 odsto, dok u odnosu na isti mjesec 2015. godine nisu zabilježile promjenu nivoa, navode iz Agencije za statistiku BiH.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na stranom tržištu u junu ove godine više su za jedan odsto u odnosu na maj, ali su niže za 5,8 odsto u odnosu na juni 2015. godine.

U junu, u poređenju sa prethodnim mjesecom, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda porasle su u energiji za 0,1 odsto, za koliko su porasle i u kapitalnim proizvodima, te u intermedijarnim proizvodima za 1,1 odsto, dok su opale samo u netrajnim proizvodima za 0,1 odsto.

Proizvođačke cijene u junu ove, u odnosu na isti mjesec prethodne godine, niže su u energiji za 2,5 odsto, intermedijarnim proizvodima za 3,8 odsto, kapitalnim i netrajnim proizvodima za po 0,2 odsto, te trajnim proizvodima za 0,3 odsto.

U junu, u poređenju sa majem, cijene industrijskih proizvoda na domaćem tržištu više su u intermedijarnim proizvodima za jedan odsto, kapitalnim proizvodima i trajnim potrošačkim dobrima za po 0,1 odsto, dok su niže u netrajnim potrošakim dobrima za 0,1 odsto.

Cijene industrijskih proizvoda na domaćem tržištu u junu, u poređenju sa istim mjesecom 2015. godine, niže su u intermedijarnim proizvodima za 1,7 odsto, kapitalnim proizvodima za 0,4 odsto, trajnim proizvodima za 0,2 odsto, te netrajnim proizvodima za 0,3 odsto, dok je rast zabilježen u energiji za 1,4 odsto.

Cijene industrijskih proizvoda na stranom tržištu u junu, u poređenju sa majem, više su u energiji za 0,7 odsto, intermedijarnim proizvodima za 1,4 odsto, dok su opale u netrajnim proizvodima za 0,1 odsto.

U junu ove, u poređenju sa istim mjesecom 2015. godine, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda opale su u energiji za 4,3 odsto, intermedijarnim proizvodima za 5,7 odsto, kapitalnim proizvodima za 0,1 odsto, trajnim potrošakim dobrima za 0,3 odsto, te netrajnim potrošačkim dobrima za dva odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije