Privreda

"Ugašen" Aluminij

"Ugašen" Aluminij
Foto: N.N. | "Ugašen" Aluminij

MOSTAR - Mostarskom gigantu, kompaniji "Aluminij" tačno u ponoć je ugašena električna energija, što za ovo preduzeće znači propast.

Odlukom, koju je nešto prije ponoći potpisao direktor kompanije Dražen Pandža, nalaže se početak procedure gašenja proizvodnje u "Aluminiju". 

"Zadužuju se direktori i rukovodioci da odmah rasporede radnike u skladu sa potrebama procedure gašenja, da bi se pokušalo spriječiti nastajanje neotklonjive štete po zdravlje ljudi i imovinu Društva", navedeno je u odluci. 

Prekid u napajanju električnom energijom znači kraj za mostarski "Aluminij", upozorili su radnici koji su gašenje struje dočekali ispred preduzeća. 

Obustava napajanja električnom energijom znači propast pogona "Elektrolize", koji više neće moći da se pokrene zbog složenog tehnološkog procesa proizvodnje. 

"Aluminij" je jedan od najvećih potrošača struje u BiH. Kada radi u punom pogonu koristi čak četvrtinu električne energije u Federaciji BiH. 

Ukupni dug ove kompanije iznosi oko 400 miliona KM, od čega se više od pola odnosi na dug za potrošenu električnu energiju. 

"Aluminij" zapošljava 900 radnika, a za ovu kompaniju direktno je vezan i veliki broj firmi koje sarađuju sa njima, među kojima je i Luka "Ploče". 

Hrvatska Vlada je suvlasnik 12 odsto Društva, a najveći dioničar je federalna Vlada sa udjelom od 44 odsto, dok su mali dioničari radnici takođe suvlasnici 44 posto udjela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije