Privreda

Ugrožen opstanak uzgajivača svinja

Ugrožen opstanak uzgajivača svinja
Ugrožen opstanak uzgajivača svinja

BANJALUKA, BIJELJINA - Na stočnim pijacama u RS cijene žive vage prasadi znatno su opale i kreću se od 2,2 do 2,5 KM, što ugrožava uzgajivače, kaže Mišo Maljčić, predsjednik Udruženja uzgajivača svinja u Republici Srpskoj.

Da bi se uzgoj i prodaja isplatili, cijena prasadi trebalo bi da iznosi od tri KM do 3,5 KM, a ona je trenutno za oko marku niža. Maljčić kaže da je cijena dotakla dno i da ne može više padati.

"Prekomjerni uvoz dovodi do nerentabilnosti. Zbog nestabilnosti tržišta mnogi uzgajivači se ne opredjeljuju za tovljenje svinja", objasnio je Maljčić. Pad cijena nije uticao da se u prodaji snize cijene svinjetine. Kako saznajemo iz mesnica, cijene su nepromijenjene, pa tako kilogram svinjskog buta košta 12 maraka.

Uzgajivači svinja upozoravaju da je stočarstvo na granicama isplativosti, jer s trenutnom cijenom po kilogramu žive vage oni mogu biti tek na nuli. Najveći problem stvara im nelojalna konkurencija, odnosno velike količine mesa koje se uvoze, čija je cijena znatno niža zbog upotrebe jeftinije hrane za uzgoj stoke, konkretno GM hrane, koja je kod nas zabranjena.

Slobodan Kresojević, uzgajivač svinja iz Gradiške, kaže da mu se ne isplati prodavati prasad po ovako niskoj cijeni, a ni čekanje predstojećih slava neće pomoći jer svinje neće biti dovoljno utovljene.

Cijena prasadi mase od 16 do 25 kilograma na stočnoj pijaci u Bijeljini kreće od 2,4 do 2,7 KM, što je niska cijena za uzgajivače, koji tvrde da bi optimalna cijela iznosila od tri KM do 3,5 KM po kilogramu. Dušan Simić iz Bijeljine svoje prasiće prodaje po cijeni od 2,5 KM po kilogramu žive vage, ali kaže da prodaja ne ide baš najbolje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije