Privreda

Veliki iskorak Srpske u kontroli mlijeka

Veliki iskorak Srpske u kontroli mlijeka
Veliki iskorak Srpske u kontroli mlijeka

BANJALUKA - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske konstatovalo je da je Srpska napravila veliki iskorak kada je u pitanju kontrola proizvodnje mlijeka i da spremno dočekuje dolazak inspektora Kancelarije za hranu i veterinarstvo (FVO) iz Dablina.

Ministarstvo očekuje da će inspektori potvrditi kvalitet dosadašnjeg rada, te da će BiH zadržati status odobrene zemlje izvoznice mlijeka i mliječnih proizvoda u zemlje EU.

Iz Ministarstva podsjećaju da ovo ujedno predstavlja i osnovu za apliciranje BiH za izvoz i drugih proizvoda životinjskog porijekla, koji se do danas nisu našla na rafama EU tržišta, a porijeklom su iz BiH. Tim povodom, Ministarstvo je u prostorijama "Mlijekoprodukta" u Kozarskoj Dubici održalo sastanak, u vidu audita, u okviru završnih priprema za predstojeći dolazak inspektora Kancelarije za hranu i veterinarstvo, koji imaju zadatak da provjere ekvivalentnost našeg kontrolnog sistema bezjednosti hrane sa sistemom koji se sprovodi u zemljama EU i na osnovu te ekvivalentnosti potvrdi ranije odobreni izvoz naših proizvoda na tržište zemalja EU.

Sastanku su, pored domaćina i predstavnika Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, prisustvovali i predstavnici svih nadležnih organa BiH. "Od prethodnog dolaska inspektora FVO do danas, Republika Srpska je mnogo toga učinila i napravile određene iskorake. Stvoren je pravni okvir za donošenje plana službene kontrole i revizije službene kontrole, kao i organizaciju nadležnih institucija koje učestvuju u ovim poslovima.

Veliki iskorak je postignut u radu sa primarnim proizvođačima, posebno na podizanju svijesti naših farmera u odgovornosti izvršavanja njihovih obaveza u lancu proizvodnje bezbjedne hrane kako za domaće tržište tako i za tržište zemalja EU", navedeno je u saopštenju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske.

U saopštenju se navodi da je po završetku sastanka izvršen i audit jedne farme koja je odobrena za proizvodnju mlijeka za izvoz na tržište zemlja EU, odnosno koja zadovoljava sve propisane kriterijume za bezbjednu proizvodnju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije