Privreda

Zaostali PDV plaćaće na rate

Zaostali PDV plaćaće na rate
Foto: Ilustracija | Zaostali PDV plaćaće na rate

BANJALUKA - Po veoma povoljnim uslovima korisnici poslovnih prostora u gradskom vlasništvu moći će ubuduće da izmire dugovanja za neplaćeni porez na dodatnu vrijednost (PDV).

Grad bi trebalo da oslobodi milionskog balasta, ali i da olakša život brojnim nevladinim organizacijama i udruženjima kojima su ove kancelarije dodijeljene na korištenje.

Ove pogodnosti naći će se na dnevnom redu iduće sjednice Skupštine grada, zakazane za 20. jul na inicijativu gradonačelnika Igora Radojičića.

Prijedlog obhuvata više desetina korisnika gradskih prostorija koji gradu, prema posljednjim podacima, po osnovu neplaćenog PDVa duguju 1,15 miliona KM.

Već duži niz godina brojni korisnici gradskih prostora, koji su im dodijeljeni na besplatno korištenje, suočavaju se s velikim računima za PDV, koji je grad, u njihovo ime, uredno uplaćivao Upravi za indirektno oporezivanje BiH (UIO).

Prema dosadašnjim pravilima, korisnici tih prostora trebalo je gradu taj iznos naknadno da refundiraju, međutim, veliki broj njih nije to činio, što je, na kraju, dovelo do velikih dugovanja.

Svi korisnici besplatnih prostora sada potpisuju nove ugovore pod izmijenjenim uslovima, nakon čega će im biti znatno smanjena izdvajanja za PDV. Gradske vlasti nastoje da riješe problem zaostalih obaveza, zbog čega je odlučeno da se svim korisnicima koji imaju dugovanja po ovom osnovu ponudi da nastali dug izmiruju na odgođeno plaćanje, i to pod veoma povoljnim uslovima.

Prema prijedlogu, sve te organizacije moći će da na rate izmire dug za PDV koji se odnosi na period do 30. juna ove godine.

Poslije usvajanja ovog prijedloga, Gradska uprava će raspisati javni poziv, kojim će dužnici biti pozvani da u roku od dva mjeseca zaključe ugovor o odgođenom plaćanju duga. Dug će moći biti izmirivan na period do pet godina, zatezne kamate će biti otpisane, a mjesečna rata neće moći biti manja od 10 KM.

Aleksandar Pejaković, direktor Banjalučkog studentskog pozorišta, koje koristi ove prostorije, kazao je da oni redovno od prošle godine plaćaju PDV, ali im je drago zbog drugih organizacija koje će imati te olakšice.

Jovan Radovanović iz Udruženja "Četiri plus" kaže da su i oni redovne platiše i ističe da je ovakav potez gradske administracije pohvalan.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije