Privreda

Zidaju zgrade bez nadzora, kontrola tek kad se sve završi

Zidaju zgrade bez nadzora, kontrola tek kad se sve završi
Foto: N.N. | Zidaju zgrade bez nadzora, kontrola tek kad se sve završi

BANJALUKA - Građevinski dnevnici nisu ažurni, nadzor nad građenjem se često ne vrši, a i kada se vrši, angažuju se lica koja ne ispunjavaju zakonske uslove, navode u Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, koje zahtijeva od Inspektorata RS veće angažovanje u kontroli građevinskog sektora.

Inspektoratu, tačnije urbanističko-građevinskoj i ekološkoj inspekciji, upućen je pismeni zahtjev da se blagovremeno angažuju, jer su kod velikog broja objekata u postupku izdavanja upotrebnih dozvola uočeni nedostaci, koji se uglavnom odnose na vođenje gradilišne dokumentacije.

"Pored neažurnog vođenja građevinskog dnevnika, koji, nerijetko, ovlašteni predstavnik izvođača i nadzorni organ i ne potpišu, uočeno je da se vrlo često nadzor nad građenjem uopšte ne vrši, već se izjave nadzornog organa i ovjera gradilišne dokumentacije vrše naknadno, kad su radovi već završeni i kada je podnesen zahtjev za izdavanje upotrebne dozvole", kažu u Ministarstvu.

Dodaju kako za vršenje nadzora investitori često angažuju lica koja ne ispunjavaju uslove u skladu sa zakonom, zbog čega se naknadno traže alternativna rješenja koja ne garantuju da su radovi tokom građenja izvedeni u skladu s tehničkom dokumentacijim i da imaju propisani kvalitet.

Uočeno je, takođe, da kontrolu kvaliteta ugrađenih građevinskih proizvoda često obavljaju lica koja za to nemaju odgovarajuće ovlaštenje koje izdaje Ministarstvo, što takođe dodatno usložnjava postupak tehničkog pregleda objekta i izdavanje upotrebne dozvole.

"Očekujemo da se, u skladu s nadležnostima i ovlaštenjima, inspekcija uključi od početka građenja i kontroliše zakonitost i kvalitet građenja tokom čitavog trajanja. Jedino tako će se blagovremeno spriječiti uočene pojave i nećemo biti u situaciji da se bavimo otklanjanjem posljedica, što je nekada vrlo komplikovano i skupo, već ćemo otkloniti uzroke koji dovode do tih pojava", izjavila je Srebrenka Golić, ministarka.

Iz ovog ministarstva su najavili kako će izvršiti kontrole pravnih lica kojima su izdali licence, a čiju je ispunjenosti uslova provjeravao Inspektorat RS.

"Ukoliko se tokom kontrole evidentiraju nepravilnosti, kontrolisana preduzeća će biti sankcionisana ili umanjenjem datih ovlaštenja ili ukidanjem licence", naglasila je Golićeva.

Sa druge strane, u Inspektoratu RS kažu kako su im inspekcije angažovane u punom kapacitetu, ali da republička urbanističko-građevinska inspekcija trenutno broji sedam inspektora, koji inspekcijskim nadzorom obuhvataju teritoriju cijele Republike Srpske.

Ipak, i pored ograničenih ljudskih resursa, u prošloj godini su obavili 605 inspekcijskih kontrola, od kojih je u svakoj petoj utvrđen propust.

U prvom polugodištu ove godine, republički urbanističko-građevinski inspektori izvršili su 312 kontrola, od čega je 58, ili 19 odsto, bilo s utvrđenim propustima u radu.

"U svakoj kontroli s utvrđenim nepravilnostima inspekcija je prema subjektima preduzimala mjere propisane zakonom", rečeno je u Inspektoratu RS.

U Privrednoj komori Republike Srpske kažu kako se zalažu za uvođenje reda u svim segmentima, pa tako i u sektoru građevinarstva i industrije građevinskog materijala (IGM).

Mile Petrović, sekretar Udruženja građevinarstva i IGM, kaže kako je u toku izrada zakona o inspekcijama, te da se nada kako će prijedlozi iz Komore biti uvaženi i ugrađeni u ovu regulativu.

"Smatramo da su u pitanju dobra i funkcionalna rješenja, čijom će se primjenom postići garancija kvaliteta, uticati na suzbijanje sive ekonomije i, u krajnjoj mjeri, postići ravnopravna i konkurentna tržišna utakmica svih privrednih društava koja učestvuju u ovom procesu", kazao je Petrović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije