Tržište

"Aston Martin" izlazi na berzu

"Aston Martin" izlazi na berzu
Foto: N.N. | "Aston Martin" izlazi na berzu

LONDON - Ponukani dobrim poslovnim rezultatima i pozitivnim iskustvom "Ferrarija" na berzi, britanski proizvođač luksuznih sportskih automobila "Aston Martin" najavio je uvrštenje svojih akcija tokom ove godine.

"Kao dio naše razvojne strategije, nastavljamo razmatrati niz strateških opcija za budućnost grupe, uključujući i potencijal za inicijalnu javnu ponudu (IPO) akcija", kazao je Mark Vilson, finansijski direktor.

Analitičari smatraju kako kompanija čiji su automobili najčuveniji jer ih vozi Džejms Bond u filmovima o agentu 007 ima šta predstaviti investitorima nakon rezultata za prošlu godinu. Prodaja je prošle godine skočila 48 odsto u odnosu na 2016. i dostigla rekordnih 876 miliona funti, odnosno 1,2 milijarde dolara.

"Aston Martin" je prošle godine proizveo i isporučio 5.117 vozila, 58 odsto više nego godinu ranije. O ekskluzivnosti ove marke dovoljno govori podatak da se prosječna cijena vozila kreće oko 151.000 funti.

Sa dobiti prije oporezivanja od 87 miliona dolara "Aston Martin" je prekinuo osmogodišnji post. Preokret poslovanja zasluga je izvršnog direktora Endija Palmera, nekadašnjeg direktora u "Nissanu", koji je u ikonu britanske automobilske industrije i jednog od rijetkih proizvođača u svijetu koji je ostao samostalan došao prije četiri godine.

Pod njegovim vođstvom osvježena je paleta modela i predstavljen vrlo uspješni model DB11. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije