Tržište

Bh. izvoz skliznuo u više od 10 država

Bh. izvoz skliznuo u više od 10 država
Bh. izvoz skliznuo u više od 10 država

BANJALUKA - Izvoz Bosne i Hercegovine u prvih deset mjeseci ove godine smanjen je u više od deset zemalja svijeta, pokazuju podaci Agencije za statistiku BiH.

Prema tim statističkim podacima, koji su obuhvatili ukupno 42 pojedinačne države svijeta, plus ostale zemlje u razvoju, bh. izvoz je u prvih deset mjeseci ove godine iznosio 7,692 milijarde maraka, što je za 2,6 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Međutim, i pored tog blagog rasta izvoza u konačnom skoru, BiH je smanjila izvoz sa nekoliko veoma važnih spoljnotrgovinskih partnera, poput Italije, Austrije, Crne Gore, ali i Rusije i Rumunije. Ukupan broj zemalja u koje je smanjen izvoz iz BiH je vjerovatno i veći od deset, pošto u statističkom biltenu Agencije za statistiku BiH nisu pojedinačno pobrojane baš sve zemlje u koje je ostvaren izvoz, pa se neke vode pod ostale zemlje, a prema kojima je smanjen plasman robe.

Na taj pad u tih desetak zemalja je najviše uticao smanjen izvoz voća i povrća, električne energije, ali i činjenica da obućarska i tekstilna industrija pronalazi partnere u drugim državama Evrope.

Ipak, najveći procentualni pad izvoza ostvaren je prema Irskoj, i to čak od 80,1 odsto, ali je on pretvoren u iznose na zanemarivom nivou. Na drugom mjestu po procentualnom padu izvoza od 34,6 odsto je Grčka, a potom slijedi Ujedinjeno Kraljevstvo sa smanjenjem od 19,2 odsto. Izvoz za Japan je smanjen za 16,1 odsto, dok je u Rusiju manji za velikih 15,8 odsto, a najviše zahvaljujući zabrani izvoza voća i povrća iz BiH u avgustu, septembru i oktobru ove godine.

Naime, Rusija je početkom avgusta ove godine uvela privremenu zabranu uvoza voća i povrća iz BiH, što je nanijelo višemilionsku štetu domaćim proizvođačima, koji su na nekoliko mjeseci izgubili tako veliko tržište. Ipak, na njihovu sreću i pored pretrpljenih gubitaka, nadležne institucije su otklonile nedostatke koje su uočile ruske inspekcijske službe i izvoz je ponovo počeo pred kraj oktobra ove godine.

Skliznuo je i izvoz u Crnu Goru, kao važnog spoljnotrgovinskog partnera, i to za 13,3 odsto, dok je u Italiju, koja je drugi najveći spoljnotrgovinski partner BiH, izvoz pao za zabrinjavajućih 9,3 odsto. Potom slijede Kina, gdje je bh. izvoz manji za 4,2 odsto, Austrija - 3,8 odsto, te Rumunija u koju je izvezeno robe u vrijednosti manjoj za 2,7 odsto u odnosu na prvih deset mjeseci prošle godine.

Ognjenka Lalović, direktor Sektora privrede u Spoljnotrgovinskoj komori BiH, rekla je da je pad izvoza u Rusiju čisto posljedica zabrane koju je ruska strana uvela za bh. voće i povrće. S tim u vezi, ona je dodala da je u cilju jače spoljnotrgovinske razmjene potrebno sklopiti što više sporazuma s Rusijom.

"Došlo je do malog pomaka nakon ukidanja zabrane krajem oktobra, ali to su ljudi koji su imali veće kapacitete da svježe voće i povrće stavljaju u hladnjače", rekla je ona. Kada je u pitanju pad izvoza u Italiju, koja je drugi spoljnotrgovinski partner BiH u izvozu, Lalovićeva je rekla da je to vezano za ugovorne odnose bh. kompanija, gdje najviše ima firmi iz obućarske i tekstilne industrije.

"Mislim da su se oni sada malo više okrenuli prema Njemačkoj i Austriji", rekla je ona.

Tabela

Pad izvoza po zemljama

Irska                                     -80,1%

Grčka                                    -34,6%

Ujedinjeno Kraljevstvo             -19,2%

Japan                                    -16,1%

Rusija                                   -15,8%

Crna Gora                             -13,3%

Italija                                      -9,3%

Kina                                       -4,2%

Austrija                                   -3,8%

Rumunija                                 -2,7%

*podaci Agencije za statistiku BiH

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije