Tržište

Bh. meso najčešće na policama u Turskoj i Crnoj Gori

Bh. meso najčešće na policama u Turskoj i Crnoj Gori
Foto: Freepik | Bh. meso najčešće na policama u Turskoj i Crnoj Gori

BANJALUKA, SARAJEVO - BiH je prošle godine izvezla mesa i mesnih prerađevina u vrijednosti 132,4 miliona KM, što je za četiri odsto više u odnosu na godinu dana ranije, dok je uvoz iznosio 662,9 miliona KM, što je takođe više za 20,28 odsto u odnosu na godinu dana ranije, podaci su Spoljnotrgovinske komore BiH.

Naime, prema ovim podacima, najviše domaćeg mesa se izvezlo u Crnu Goru i Tursku, dok je prošle godine u odnosu na godinu dana ranije zabilježen pad izvoza svinjskog mesa, i to 93 odsto.

Kako su rekli, količinski je zabilježen rast izvoza svježeg goveđeg mesa od oko 400 tona, i to u Tursku, kobasica i sličnih proizvoda za 29,6 odsto, te mesa peradi 9,5 odsto.

"Svježe i rashlađeno meso najviše se izvozilo u Crnu Goru, u ukupnoj vrijednosti oko 21,9 miliona KM, zatim u Tursku 11,35 miliona KM, te u Hrvatsku, oko sedam miliona KM, potom u Srbiju, oko šest miliona KM, te Sloveniju, oko 4,4 miliona KM", kazali su iz Spoljnotrgovinske komore BiH.

Dodali su da je u odnosu na godinu dana ranije primjetno povećanje izvoza u Sloveniju, dok se u Tursku bilježi rast čak i do 50 odsto, ali je primjetan pad izvoza u Sjevernu Makedoniju.

Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske, kazao je u razgovoru za "Nezavisne novine" da ne čudi uopšte podatak da je toliko smanjen izvoz svinjskog mesa jer je prošle godine afrička kuga usmrtila preko 60.000 svinja.

"Tako da jednostavno nismo imali šta da izvezemo, smanjena je i proizvodnja, a i samim tim zbog opasnosti od afričke kuge određene zemlje su uvele zabranu uvoza", kazao je Marinković.

Istakao je da je ono što je katastrofalno po domaće proizvođače i što je dovelo da imamo smanjenu produkciju mesa taj prekomjerni i nekontrolisani uvoz.

Kako je pojasnio, ne čudi podatak da je Turska jedna od glavnih zemalja u koje BiH izvozi meso, jer se, kako kaže Marinković, crveno meso najviše plasira na tursko tržište.

"Kad je u pitanju Crna Gora, vjerovatno je to sada alternativno tržište koje se pojavilo, da bi moglo da uzme dio naše proizvodnje", kazao je Marinković.

Ekonomista Igor Gavran istakao je za "Nezavisne novine" da je do pada izvoza svinjskog mesa došlo sigurno zbog svinjske kuge u cijeloj regiji.

"Inače mi i dalje nemamo dovoljnu proizvodnju za vlastite potrebe, osim pilećeg mesa, pa je debalans neminovan dok to ne promijenimo", kazao je Gavran.

Da je BiH prinuđena da uvozi velike količine crvenog mesa, ali da ima značajne količine pilećeg mesa za izvoz, kaže i Draško Banjac, predsjednik Udruženja farmera Republike Srpske.

"U Srpskoj skoro da i ne postoji velika i ozbiljna farma koja proizvodi velike količine mesa, pa stoga je jasno da smo prinuđeni da uvozimo velike količine", rekao je Banjac i dodao da je velika potražnja za mesom na našem tržištu, te da domaća ponuda ne može da ispuni dva osnovna uslova, cijenu i količinu ovih proizvoda.

Kvalitet našeg mesa je neupitan, ali je problem što nemamo dovoljne količine i cijena je visoka. Domaća mesna industrija nije dovoljno razvijena kako bi mogla zadovoljiti potrebe tržišta", rekao je Banjac.

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije