Tržište

BiH od sutra ukida zabranu uvoza goveđeg mesa iz Srbije

BiH od sutra ukida zabranu uvoza goveđeg mesa iz Srbije
BiH od sutra ukida zabranu uvoza goveđeg mesa iz Srbije

BEOGRAD - BiH od sutra ukida zabranu uvoza goveđeg mesa i mesnih prerađevina i mlijeka iz Srbije, saopštio je u Beogradu ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, nakon sastanka sa ministrom poljoprivrede Srbije Branislavom Nedimovićem.

Šarović je, nakon potpisivanja Memoranduma o tehničkoj saradnji dva ministarstva, rekao na konferenciji za novinare da je ukidanje ove blokade veoma važno za poljoprivredni sektor, kako u BiH, tako i u Srbiji.

On je naveo da će ovih dana biti usaglašeno i pitanje uvoza u BiH žive stoke iz Srbije, te dodao da treba da budu zadovoljni i peradari u BiH, jer je usaglašeno i pitanje uklanjanja barijera za izvoz pilećeg mesa u Srbiju, kao i pivari i uljari, s obzirom da BiH više neće imati problema sa uvozom suncokreta iz Srbije.

Šarović je rekao da je BiH već krenula sa izgradnjom modernog graničnog prelaza u Vardištu kod Višegrada, koji će zajedno sa budućim prelazom na mostu kod Bratunca, koji se gradi, unaprijediti život s obje strane Drine i na kojima će biti fitosanitarni nadzor.

On je napomenuo da BiH ima deficit u robnoj razmjeni sa Srbijom i da treba raditi na tome da se on smanji, te da BiH treba učiniti sve da što više otvori tržište Srbije, ali i da se otvori tržište BiH. "Ne bi bilo fer da kažemo da Srbija treba smanjiti izvoz u BiH", rekao je Šarović.

Kada je riječ o finansiranju gradnje mosta Bratunac-LJubovija, Šarović je istakao da su nepotrebne bilo kakve spekulacije u vezi sa tim projektom, te podsjetio da će Srbija izgraditi most i uložiti nekoliko miliona evra, dok će Savjet ministara BiH uložiti pet miliona za izgradnju zajedničkih graničnih prelaza, a Vlada Republike Srpske daće milion evra za pristupne puteve.

"Zato nema potrebe da bilo ko šta osporava i dijeli packe i dovodi u pitanje jedan pozitivan primjer. Možda je problem što Vlada Srbije napreduje brže u izgradnji mosta nego što je predviđeno ugovorom, ali uvjeren sam da će Savjet ministara BiH i Vlada Republike Srpske do kraja 2017. godine napraviti granične prelaze i prilazne saobraćajnice", rekao je Šarović.

Ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović potvrdio je da od sutra više neće biti problema sa izvozom goveđeg mesa iz Srbije u BiH, istakavši da je tržište Srbije potpuno otvoreno kada je riječ o sjemenu suncokreta, te da je to primjer kvalitetne ekonomske saradnje.

On je dodao i da je razgovarano i o izvozu iz BiH u Srbiju, ali i o usaglašavanju procedura.

Nedimović je rekao da je potpisani memorandum nastavak prakse dobre saradnje između dvije zemlje u pogledu razvoja poljoprivrede i tržišta poljoprivrednih proizvoda, te podsjetio da je BiH za Srbiju najveći partneru u Cefta sporazumu.

On je naveo da će Srbija samo u oblasti poljoprivrede dostići izvoz u BiH u vrijednosti od 400 miliona evra i da će suficit biti veći od 350 miliona evra.

"Gledali smo u budućnost da roba nesmetano može da prolazi", rekao je Nedimović, navodeći da će i novi most kod Bratunca omogućiti nove kanale za razmjenu robe i da će se Srbija truditi da tržišta u njenom susjedstvu budu što otvorenija i da se ukinu barijere za nesmetan protok roba iz Srbije.

Nedimović je rekao da je na sastanku sa Šarovićem pokrenuta i inicijativa o kvalitetnom upravljanju slivom Drine, koju će Srbija i BiH zajedno uputiti Crnoj Gori, jer je zajednička koordinacija upravljanja tim tokom važna za životnu sredinu i eventualne vanredne situacije.

Kada je riječ o prodaji poljoprivrednog zemljišta Srbije od 1. septembra 2017. godine, što se traži Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, Nedimović je naglasio da će Srbija voditi, prije svega, računa o interesu svojih građana, primijeniti iskustva drugih zemalja i da se ne treba plašiti tog datuma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije